Nieuws/Binnenland
404621
Binnenland

Busdienst naar Kruidenwijk hervat

Verdachte Almeerse busbekogelaars opgepakt

ALMERE - De politie heeft twee verdachten aangehouden in verband met de bekogeling van stadsbussen in de Kruidenwijk in Almere. Dat is maandagmiddag na afloop van het overleg tussen de gemeente Almere, de politie en vervoerder Connexxion bekendgemaakt.

Burgemeester Franc Weerwind kondigde een reeks maatregelen aan die een einde moeten maken aan het regelmatig bekogelen van drie busdiensten in de wijk. Zo wordt gestreefd naar meer mobiel cameratoezicht in en buiten de bussen. Verder worden losliggende stenen en bouwmaterialen in de buurt van de busroutes verwijderd. Daarnaast houdt de politie extra toezicht, net als stadstoezicht.

Busbedrijf Connexxion hervatte vanmiddag de busdiensten 6, 7 en 153 door de Kruidenwijk in Almere. Wel is het mogelijk dat de diensten opnieuw worden gestaakt indien de drie buslijnen weer met stenen worden bekogeld.

,,We hopen dat het rustig blijft en dat de maatregelen die de gemeente maandag afkondigt, zullen werken”, aldus een woordvoerster van Connexxion. De gemeente Almere, het vervoersbedrijf en de politie voeren maandag overleg.

Zondagavond besloot Connexxion de busdiensten te staken nadat voor de derde avond op rij bussen in die wijk met stenen waren bekogeld. Het opschorten van de diensten gebeurde volgens de woordvoerster vanwege de veiligheid van passagiers en medewerkers. Het zou volgens Connexxion gaan om een groep van dertig tot veertig jongeren die stenen gooien.

Vakorganisatie CNV Vakmensen noemt dat ,,een bizar soort vandalisme met grote risico's voor chauffeur en passagiers”. De bond constateert dat rijdende bussen steeds vaker het mikpunt zijn van stenengooiende jongeren. Zo waren na eerdere gebeurtenissen in Zaandam en Heemskerk afgelopen weekeinde ook bussen in Haarlem en Utrecht doelwit.

Sanne van der Meulen, bestuurder openbaar vervoer bij CNV Vakmensen, pleit voor meer samenwerking tussen vervoerder, gemeente en politie. ,,In risicowijken moet meer toezicht komen en alle voorvallen moeten grondig in kaart worden gebracht.” Zij zegt er begrip voor te hebben wanneer chauffeurs bij herhaling hun bus uit protest aan de kant zetten.