Nieuws/Buitenland
404626
Buitenland

Trump eist aftreden Obama na bloedbad Orlando

ORLANDO - De gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft na het bloedbad afgelopen weekeinde in Orlando geëist dat president Barack Obama onmiddellijk aftreedt.

Trump zei maandag tegen Fox News dat de aanslag op de nachtclub illustreert dat hij gelijk heeft over islam en veiligheidskwesties en dat Obama voor zwak en ondoelmatig leiderschap staat.

Obama heeft in zijn reacties op de schietpartij, waarbij bij 49 mensen om het leven zijn gebracht, volgens Trump nagelaten over de radicale islam te spreken. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton durft dat ook niet omdat ze dan ruzie met haar baas (Obama ) krijgt, betoogde Trump. Als zij de twee woorden 'radicale islam' niet over haar lippen krijgt, moet ze meteen uit de race om het presidentschap stappen, zei de presidentskandidaat.

De omstreden Republikein suggereerde verder dat de houding van de regering Obama zo ondoelmatig is, dat ze helemaal niets van terrorisme begrijpt of van de aanslag afwist. In een reactie zei Clinton niet te willen ,,demoniseren, niet de oorlog te willen verklaren aan een een religie, dat is gevaarlijk en speelt IS (Islamitische Staat) in de kaart'', aldus Clinton. Ze deed opnieuw een oproep automatische en semi-automatische wapens te verbieden.

Trump herhaalde na het bloedbad dat hij moslims de toegang tot de VS wil ontzeggen. Een 29-jarige Amerikaan, Omar Mateen, richtte het bloedbad aan in een homo-nachtclub en werd uiteindelijk door de politie gedood. Mateen stelde tegenover agenten aanhanger van IS te zijn. Hij groeide met zijn van oorsprong Afghaanse ouders op in Port Saint Lucie, aan de oostkust van Florida, ongeveer halverwege Orlando en Miami.