Nieuws/Buitenland
404632
Buitenland

Huurmoordenaar Escobar hit op YouTube

John Jairo Velásquez (54), die jarenlang de belangrijkste huurmoordenaar voor drugsbaron Pablo Escobar was, maakt tegenwoordig carrière als vlogger op YouTube.

De Colombiaan zat 22 jaar vast voor het beramen van de moord op de voormalige Colombiaanse presidentskandidaat Luis Carlos Galán. Hij pleegde daarnaast zeker 250 moorden - waaronder zijn eigen vriendin -, gaf opdracht tot duizenden moorden en liet zeker 200 autobommen afgaan.

Velásques, bijnaam Popeye, kwam in augustus 2014 vrij. Hij startte al snel een YouTube- kanaal, waarop hij geregeld zijn verhaal doet. ’Berouwvolle Popeye’ plaatst video’s, met als intro een vliegende kogel, waarin hij spijt betuigt voor zijn daden. Hij vertelt over zijn re-integratie in de samenleving en geeft informatie over het Medellínkartel, een door Escobar opgericht drugskartel.

’Eerlijk werk’

Hij hoopt dat mensen hem zullen vergeven, al vreest hij dat hij alsnog vermoord zal worden. Popeye verdiende veel geld als huurmoordenaar, maar heeft naar eigen zeggen het grootste deel uitgegeven aan ’beveiliging’ in de cel. Hij hoopt dat hij wat kan verdienen met zijn kanaal. „Schoon geld uit eerlijk werk”, aldus de vlogger die ruim 117.000 abonnees heeft op YouTube; zijn video’s zijn miljoenen keren bekeken.

Bandieten

Velásques begon op 18-jarige leeftijd te werken voor Escobar. Hij noemt de in 1993 omgekomen drugsbaron nog steeds zijn ’baas’, maar zegt in een video dat het belangrijk is dat nieuwe generaties de twee niet als voorbeeld zien. „Alles wat Escobar deed was slecht. We hebben geen voorbeeldfunctie. Wij zijn bandieten.”