Nieuws/Binnenland
404644
Binnenland

Franse regering: geen KLM-vluchten afpakken

Den Haag - De Franse regering geeft het Nederlandse kabinet gelijk over de kwestie KLM Air France. Dat schrijven minister Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

De twee PvdA-bewindslieden hebben in ieder geval tijdens gesprekken met hun Franse ambtgenoten te horen gekregen dat ook de Franse overheid vindt dat problemen bij de één niet ten koste mogen gaan van rendabele activiteiten bij de ander. Voor KLM is dit standpunt van de Franse regering een enorme opsteker. Bij belangrijke bedrijven zoals Air France KLM worden omstreden besluiten doorgaans niet doorgevoerd zonder hoofdknik vanuit het Élysée.

Dijsselbloem en Dijksma kwamen in actie nadat bekend werd dat er bij Air France gesprekken gaande waren over het overhevelen van lucratieve KLM-vluchten naar Air France. De Franse piloten eisten dit van de directie van Air France. Voor Nederland zou het verkassen van de Nederlandse KLM-vluchten naar Frankrijk slecht nieuws zijn. Het zou banen kosten en het zou de economische opbrengsten van zowel KLM als Schiphol schaden.

Van de baan

Inmiddels heeft moederbedrijf Air France KLM laten weten dat er tijdens de pilotenbesprekingen nooit toezeggingen zijn gedaan en dat het plan inmiddels van de baan is.

De PvdA’ers herhalen dat zij vinden dat ’voor een gezonde toekomst’ van Air France KLM beide luchtvaartmaatschappijen ’kosten moeten besparen en hun productie moeten verhogen’. „Tegemoet komen aan de eisen van de Franse piloten zonder dat daar hun bijdrage tegenover staat, is een verkeerd signaal, zowel naar de Franse piloten als naar hun Nederlandse collega’s.”