Nieuws/Binnenland
404646
Binnenland

Joods monument op Rabijn Maarsenplein

Impressie van het monument

Impressie van het monument

Den Haag - Het langgewenste Joodse monument ’Op dat we niet vergeten’ op het Rabijn Maarsenplein in het Haagse centrum gaat er eindelijk komen.

Impressie van het monument

Impressie van het monument

De stichting die zich al jaren inzet voor een grote herdenkingsplek op de voor de geschiedenis van de Haagse joden zo'n belangrijke locatie heeft deze week van de gemeente het goede nieuws gekregen dat de omgevingsvergunning rond is.

Hierdoor kan er hopelijk nog in het najaar een feestelijke opening plaatsvinden van het monument dat door kunstenaar Anat Ratzabi is ontworpen. Het kent verschillende onderdelen met als doel de al bestaande monumenten met elkaar samen te brengen. „Het moet een groot geheel worden waarmee het plein meteen veel levendiger zal worden”, zegt René Glaser, betrokken bij de stichting die al ruim drie jaar bezig is met de plannen.

Educatie

De stichting zamelde de afgelopen jaren een flink bedrag in, niet alleen vanuit gemeentelijke fondsen, de gemeente zelf, allerlei Haagse en Joodse stichtingen maar ook particulieren. „We kunnen nu niet alleen een monument oprichten maar ook hebben we een gedeelte gereserveerd voor educatie. Dit zal ook in het Engels gebeuren vanwege de grote belangstelling van de expats in de stad. Bij het monument komen informatieborden en via bepaalde systemen is er ook digitale informatievoorziening”, legt Glaser uit.

Vanaf het Rabijn Maarsenplein, voor de Tweede Wereldoorlog het hart van de Joodse wijk, werden tienduizenden Haagse joden afgevoerd naar concentratiekampen. „Er is nu al een kindermonument dat er dan mee verbonden zal worden. We willen ook de gedenksteen, de Davidster van Levi Lassen naar het Rabijn Maarsenplein brengen en zorgen dat alles bij elkaar een duidelijk monument wordt dat bestaat uit deze verschillende elementen.”

Het monument toont onder andere een deur op een kier in een muur voor de tuin van de Nieuwe Kerk. Ook komen er twee verlichte bronzen koffers te staan die de deportatie van de Joodse Hagenaars symboliseren. Daarnaast komen er zes zitplaatsen die staan voor de zes miljoen in de oorlog vermoorde joden.

„We zijn zeer blij dat de kogel eindelijk door de kerk is. En hopen nu, na al die jaren overleg, dat de realisatie zo snel mogelijk kan”, geeft Glaser aan.