Nieuws/Binnenland
404659
Binnenland

Moeder 22-jarige Utrechtse door het dolle heen

’Ik ga feestje bouwen met Laura’

Marian (links) en haar dochter Laura (rechts)

Marian (links) en haar dochter Laura (rechts)

AMSTERDAM - „Over een paar dagen zit Laura weer naast me. Hier op mijn bank. Ik kan mijn geluk niet op.”

Marian (links) en haar dochter Laura (rechts)

Marian (links) en haar dochter Laura (rechts)

De moeder van Laura – de Utrechtse onderneemster die vastzat in Qatar - is door het dolle. Na maandenlang in onzekerheid en angst te hebben verkeerd over het lot van Laura, kan moeder Marian haar kind binnenkort weer in de armen sluiten. De rechtbank in Doha veroordeelde de 22-jarige Nederlandse maandagmorgen tot een voorwaardelijke celstraf en besloot dat Laura Qatar wordt uitgezet.

Marian: „Ze wordt nu opgevangen door medewerkers van de Nederlandse ambassade. Die begeleiden haar ook naar huis. Met een paar dagen is ze weer in Nederland. En weer hier, bij me thuis! Dan gaan we een feestje bouwen!”

Het goede nieuws hoorde Marian eerder vanochtend, via de telefoon. Ze werd wakker van het gerinkel. „Je dochter komt vrij, was de boodschap. Op dat moment gaat er echt van alles door je heen. Onvoorstelbare blijdschap en opluchting, dat vooral. Het is in één woord geweldig.”

Drankje

Laura werd begin maart in Qatar vastgezet, nadat zij aangifte had gedaan van verkrachting. Volgens de Nederlandse had een Syrische man in een discotheek wat in haar drankje gegooid, verkrachtte hij haar en was zij uren later met gescheurde kleren wakker geworden op het dak van een appartementencomplex.

De vrouw werd destijds meteen aangehouden op het politiebureau waar zij haar verhaal deed. Ze belandde achter tralies wegens ‘buitenechtelijke seks’ en drankmisbruik. Dat zijn misdrijven in het oliestaatje. Laura, die drie keer eerder voor de rechter verscheen en haar voorarrest steeds verlengd zag worden, was vanmorgen niet in de rechtbank aanwezig toen de feiten werden behandeld.

Voorwaardelijke celstraf

De rechter legde haar een voorwaardelijke celstraf en boete op en besloot tot uitzetting uit Qatar. Laura’s vermeende verkrachter, de Syriër, is veroordeeld tot 140 zweepslagen; honderd voor geslachtsgemeenschap, veertig voor het drinken van alcohol. Volgens deze man was de seks met Laura vrijwillig en wilde de Nederlandse zich laten betalen. Toen hij dat weigerde, griste Laura volgens hem zijn telefoon en horloge weg. Met enig geweld nam hij haar die spullen weer af, is de lezing van de Syriër.

Laura reisde in maart met een vriendin, Lisa, naar Qatar. Ze hield haar moeder wekenlang in het ongewisse. Volgens Laura was zij met Lisa in Qatar op vakantie. Van Lisa is bekend dat zij een prostituee is die vaker in Qatar is en adverteert op meerdere websites.