Nieuws/Buitenland
404708
Buitenland

Afperser maakte ook in Nederland een slachtoffer

Uitlevering verdachte zaak-Todd bij rechter

Amanda Todd

Amanda Todd

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam buigt zich dinsdag over de uitlevering van Aydin C. aan Canada. De 38-jarige man wordt in verband gebracht met de dood van de Canadese tiener Amanda Todd. Hij zou het vjftienjarige meisje tot zelfmoord hebben gedreven toen hij dreigde naaktfoto's van haar naar buiten te brengen.

Amanda Todd

Amanda Todd

In Nederland wordt C. verdacht van aanranding en afpersing van tientallen meisjes via de webcam. Todd zou een van zijn slachtoffers zijn. De slachtoffers komen behalve uit Canada ook uit Nederland, Noorwegen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Dit proces gaat na de zomer verder.

De Canadese autoriteiten verdenken hem van afpersing, kinderlokken via internet, bedreiging of stalking en het bezit van kinderporno met het doel die te verspreiden. Als de rechter besluit C. uit te leveren, zodat hij daar kan worden vervolgd voor de dood van Todd, is het de bedoeling dat hij zijn straf uiteindelijk in Nederland uitzit, zo liet het Openbaar Ministerie eerder weten.

Todd pleegde in oktober 2012 zelfmoord, nadat zij een maand eerder een filmpje over wat haar was overkomen op YouTube had gezet.

De politie pakte C. in januari 2014 op, in een huisje in een vakantiepark in Oisterwijk. Hij zit sindsdien vast en ontkent elke betrokkenheid bij de zaak.