Nieuws/Buitenland
404709
Buitenland

Griekenland registreert migranten vasteland

ATHENE - Griekenland is maandag volgens het ministerie voor Migratie begonnen met het registreren van alle vluchtelingen en migranten op het vasteland.

Rond de 50.000 mensen moeten worden voorzien van verblijfspapieren. Daarnaast moet worden bepaald wie van hen asiel wil aanvragen.

Asielprocedures in Griekenland lopen nu voornamelijk in de registratiecentra op de eilanden. Daar worden alle migranten vastgehouden die sinds de inwerkingtreding van het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije illegaal in Griekenland zijn aangekomen. Zij kunnen na de behandeling van hun asielverzoek naar Turkije worden teruggestuurd.

Op het vasteland is de toestand nog verre van duidelijk. Veel vluchtelingen zijn weliswaar al een keer geregistreerd, maar van de meesten is de voorlopige verblijfsvergunning inmiddels verstreken, zei het ministerie.

Ontruiming

De Griekse politie is maandagochtend begonnen met de ontruiming van twee geïmproviseerde vluchtelingenkampen bij Polikastro, in het noorden van Griekenland bij de grens met Macedonië. Bij een tankstation en op het terrein van een hotel verblijven daar volgens het radiostation Athina 984 ongeveer 3000 mensen, die met bussen naar officiële opvangkampen zullen worden overgebracht.

Net als twee weken geleden bij de ontruiming van het grote kamp bij Idomeni zette de politie de omgeving ruim af. Van de meer dan 8000 bewoners wilde toen lang niet iedereen naar officiële kampen verhuizen. Velen streken ergens anders in het grensgebied neer, onder andere bij Polikastro.