Nieuws/Buitenland
404732
Buitenland

Bangladesh pakt honderd extremisten op

DHAKA - De autoriteiten in Bangladesh hebben minstens 103 extremisten opgepakt in een campagne tegen islamisten, die vorige week begon na een golf van brute moorden op vrijzinnige activisten en aanhangers van minderheidsreligies.

Ook werden ongeveer 6000 andere vermoedelijke misdadigers aangehouden.

Alle arrestaties werden verricht op grond van specifieke aanklachten, zoals verboden wapenbezit, narcotica of andere delicten, zei het hoofd van de nationale politie, A.K.M. Shahidul Hoque. ,,Wij zullen het opkomende extremisme collectief als natie moeten voorkomen. Het kan niet door de politie alleen worden geëlimineerd.”

Sinds vorig jaar vermoordden extremisten in Bangladesh meer dan dertig mensen. Onder hen waren atheïstische bloggers, academici, ijveraars voor homorechten, buitenlandse ontwikkelingswerkers, leden van islamitische minderheidssekten en aanhangers van andere godsdiensten. De slachtoffers werden in de meeste gevallen door groepjes mannen aangevallen en met messen omgebracht.

De terreurgroepen Islamitische Staat en al-Qaeda eisten de verantwoordelijkheid voor de meeste moorden op. Volgens de Bengalese autoriteiten zijn beide groepen echter nauwelijks aanwezig in Bangladesh en komt het geweld van binnenlandse radicale groepen als Jamaat-ul-Mujahideen en Ansarullah Bangla Team. Sinds november zijn tien vermoedelijke leden van Jamaat-ul-Mujahideen in vuurgevechten met de politie gedood.

Premier Sheikh Hasina wijt het toenemende geweld aan politieke tegenstanders die banden hebben met islamistische partijen. De door oud-premier Khaleda Zia geleide oppositie zegt dat de massa-arrestaties een dekmantel zijn om politieke tegenstanders te onderdrukken.