Nieuws/Binnenland
404736
Binnenland

Utrechtse krijgt boete en voorwaardelijke celstraf

Laura wordt Qatar uitgezet

Doha - De jonge Utrechtse Laura de B. (22), die in Qatar vastzat na aangifte te hebben gedaan van verkrachting, zal het land worden uitgezet.

,,Zodra de boete is betaald, wordt ze vrijgelaten'', aldus een woordvoerster. ,,De Nederlandse ambassadeur was aanwezig bij de rechtszaak en zal zich over de vrouw ontfermen.'' Haar advocaat in Nederland was niet bereikbaar voor commentaar.

Laura de B. (22) was naar eigen zeggen in Qatar op vakantie met een vriendin. Iemand zou een verdovend middel in haar drankje hebben gedaan, waarna ze zou zijn verkracht. Toen de Utrechtse vrouw daarvan aangifte wilde doen, werd ze zelf aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken twitterde maandag: 'Goed dat Laura binnenkort naar huis kan. Opgelucht. We blijven ons inzetten voor alle Nederlandse gedetineerden wereldwijd.'

Toen ze aangifte wilde doen, werd de vrouw zelf aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks, een strafbaar feit in Qatar. Laura, niet aanwezig bij de behandeling door de rechtbank, is wel schuldig bevonden. Zij krijgt een jaar voorwaardelijke celstraf en een boete, zo meldt buitenland-correspondent Olaf Koens op twitter.

De vermeende verkrachter, een Syriër, krijgt volgens Koens 140 zweepslagen, 100 voor de geslachtsgemeenschap en 40 voor het nuttigen van alcohol. BREAK: Ik ben in de rechtbank in Doha. Laura krijgt voorwaardelijke straf, zal Qatar worden uitgezet pic.twitter.com/JOugkr7cCu— Olaf Koens (@obk) 13 juni 2016 Laura is dus schuldig bevonden. De man in kwestie ook. Krijgt 100 zweepslagen wegens 'geslachtsgemeenschap', en 40 voor alcoholconsumptie— Olaf Koens (@obk) 13 juni 2016