Nieuws/Binnenland
404744
Binnenland

Relschoppers naar gevangenis

ARNHEM - Vier mannen die aan rellen meededen die 16 december een raadsvergadering verstoorden over de opvang van 1500 asielzoekers in Geldermalsen, moeten de gevangenis in. De rechtbank in Arnhem veroordeelde ze maandag tot straffen tot zes maanden. De mannen zelf waren niet aanwezig.

Een vijfde man kreeg een taakstraf van 100 uur. De vijf mannen van 20 tot en met 53 jaar oud behoorden tot een groep van in totaal 32 verdachten die door het Openbaar Ministerie zijn vervolgd. Dit waren de vijf die volgens justitie het grootste aandeel in de ongeregeldheden hadden. De rechtbank sprak van 'een sfeer van geweld en intimidatie'.

Andere verdachten moeten later voor de rechter verschijnen. Ook maandag moeten negen personen zich verantwoorden voor de ongeregeldheden.

Tijdens de rellen werd onder meer met een nitraatbom gegooid en met betonblokken, glaswerk, vuurwerk en straatstenen. Een woedende menigte ging de politie te lijf en de ME had moeite om te voorkomen dat de relschoppers het gemeentehuis binnen zouden gaan. De aanwezigen bij de raadsvergadering werden uit voorzorg in veiligheid gebracht.

De rechtbank noemde het verstoren van een raadsvergadering een schending van de democratische rechtsstaat. Drie van de vijf verdachten zijn daarvoor veroordeeld. ,,Dit raakt de fundamenten van de rechtsstaat.''

De rechtbank gaf bovendien aan dat ze geen aanleiding zag om te veronderstellen dat de politie buitenproportioneel geweld gebruikte of zelf aanleiding gaf voor het geweld. Daarop hadden enkele verdachten zich beroepen.

Tegen de mannen waren straffen geëist tot één jaar, de rechtbank vond lagere straffen gerechtvaardigd. Tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen hebben aangekondigd opnieuw te gaan demonstreren bij een volgende vergadering over dit onderwerp op 29 juni.