Nieuws/Buitenland
404750
Buitenland

Vader: Hij werd woendend toen hij twee mannen zag zoenen

Schutter is 29-jarige Omar Mateen

ORLANDO - De 29-jarige Omar Mateen, de man die in de nacht van zaterdag op zondag voor dood en verderf zorgde in een homoclub in Orlando, ontstak een paar maanden geleden in woede toen hij twee mannen zag zoenen in Miami. Dat zegt de vader van de man tegen Amerikaanse media. De man denkt dat het incident de aanleiding vormde voor het bloedbad dat zijn zoon heeft aangericht.

De vader biedt tegenover NBC News zijn excuses aan voor de daden van zijn zoon. „Het spijt me zo. Ik heb een zoon verloren. Zij hebben zonen verloren. Deze mensen zijn mijn familie”, zei de man.

Mateen, een Amerikaan met Afghaanse ouders, woonde in Port St. Lucie, Florida. Niets wijst er vooralsnog op dat de schutter handlangers had. Ook zou hij niet op een terroristenlijst van de overheid hebben gestaan, meldden Amerikaanse media.

Mateen opende in de nacht van zaterdag op zondag om 02:00 uur het vuur in club Pulse. Bij de schietpartij vielen zeker vijftig doden. Dat heeft burgemeester Buddy Dyer van Orlando zondag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Het zou daarmee de dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten door een enkele schutter ooit zijn. Zeker 53 mensen liggen gewond in ziekenhuizen.

Aanvalsgeweer

Mateen betrad de club met een aanvalsgeweer en een handvuurwapen. Hij begaf zich op een gegeven moment naar buiten en ging daar door met schieten, schrijft de New York Times. Toen een agent hem probeerde te stoppen, ging de dader terug naar binnen en nam enkele aanwezigen in gijzeling. Rond 05.00 uur besloot de politie de gijzelaars te bevrijden. Ten minste negen agenten openden uiteindelijk het vuur op de schutter en een van hen raakte lichtgewond. Mateen kwam bij de politieactie om het leven.

Terreur

De FBI, die het onderzoek naar de dodelijke schietpartij leidt, beschouwt de aanval als een terroristische daad. De FBI sluit niet uit dat de dader banden had met een jihadistische beweging. ,,We hebben aanwijzingen dat dit individu wellicht dergelijke banden had, met die specifieke ideologie. Maar we kunnen dit nog niet met zekerheid stellen.” Omar Mateen,29, from Port Saint Lucie, FL, was the shooter in the #Orlando night club. Possible Islamist background. pic.twitter.com/oaSLBomXQn— Julian Röpcke (@JulianRoepcke) 12 juni 2016