Nieuws
404774
Nieuws

Google ontkent aanpassen resultaten Clinton

MOUNTAIN VIEW - Google ontkent dat het de zoekresultaten van Hillary Clinton beïnvloedt. Het zoekbedrijf werd daarvan beticht nadat de website SourceFed een video op YouTube had gezet. Daaruit bleek dat de autocomplete-functie van Google bij 'Hillary Clinton cri' niet suggereerde dat je 'Hillary Clinton crime' zou willen zien. Andere zoekmachines als Yahoo en Bing geven die suggestie wel.

De Amerikaanse website Vox onderzocht de zaak echter en kwam erachter dat 'crime' achter iemands naam nooit wordt gesuggereerd. De site probeerde dat bijvoorbeeld voor de veroordeelde investeerder Bernie Madoff en voor Ted Kaczynski, de Unabomber. Google geeft dat in een verklaring ook toe. ''Ons autocomplete-algoritme laat geen voorspelde zoektermen zien die aanstootgevend zijn als ze gebruikt worden in combinatie met de naam van een persoon.''

Op Twitter geeft Matt Cutts van het Google webspam-team een verklaring waarom 'Hillary Clinton ind' niet wordt aangevuld tot 'Hillary Clinton indictment'. Volgens hem gebruiken mensen die negatieve dingen over Clinton willen weten haar achternaam doorgaans niet. Ze zoeken dus op 'Hillary X' in plaats van op 'Hillary Clinton X'. Autocomplete leert van de dingen waar mensen via Google naar zoeken en geeft zoektermen weer waar vaak naar gezocht wordt.