Nieuws/Buitenland
404786
Buitenland

Zuid-Korea verijdelt cyberaanval uit noorden

SEOUL - De Zuid-Koreaanse politie heeft een vermoedelijke cyberaanval uit Noord-Korea verijdeld. Vanaf een internetadres in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang werden meer dan 140.000 computers bij grote Zuid-Koreaanse bedrijven en overheidsinstanties gehackt en geïnfecteerd met kwaadaardige software, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maandag. De instanties slaagden erin de schadelijke software te verwijderen.

Hetzelfde internetadres werd in 2013 gebruikt bij een cyberaanval op Zuid-Koreaanse banken en omroepen. In maart onderschepte de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst een poging om in het controlenetwerk van het nationale transportsysteem binnen te dringen.

Volgens een Noord-Koreaanse overloper heeft Noord-Korea jarenlang gewerkt aan het ontwikkelen van de vaardigheid om computersystemen die openbare diensten regelen te verstoren of te vernietigen. De Verenigde Staten beschuldigden Noord-Korea in 2014 van een cyberaanval op Sony Pictures, waardoor de filmmaatschappij ervan afzag een komische film over een fictieve moordaanslag op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uit te brengen.