Nieuws
404790
Nieuws

Phaedra Werkhoven

Het verhaal dat nooit meer verteld zou moeten worden

Als columniste Phaedra Werkhoven lucht krijgt van de controversiële verkrachtigszaak in het Amerikaanse Stanford besluit ze - net als het slachtoffer - in de pen te klimmen. Om jongens en mannen duidelijk te maken dat 'nee' ook echt 'nee' betekent...

Je ging toch zelf naar Terschelling met je beste vriendin? 17 was je. Daar dronk je toch zelf te veel wijntjes? En toen besloot je toch daarna vrijwillig je opgeduikelde vakantieliefje op te zoeken in zijn huis in het stoere Amsterdam?

En eenmaal daar hadden jullie toch met z'n vieren een hele gezellige avond? Want hij had die vriend die je vriendin leuk vond? Jullie aten wat, gingen kaarten en toen wilden jullie toch zelf blijven slapen? Er is geen wapen gesignaleerd, er waren geen tekenen van dwang. Dit was allemaal op geheel vrijwillige basis.

Je vroeg toch niet of je op de bank kon slapen? Nee toch? Er was een bed en je stapte erin. En dat liefje ook. Dus je lag ermee in bed. Er was gedronken. Je had wat op en hij ook.

Over z'n rug gewreven

Niet eens zo absurd veel als het meisje dat aangerand en verkracht was op de Stanford Universiteit. Die een lange emotionele brief schreef aan de rechter, over wat haar overkomen is. Hoe de 'talentvolle zwemmer' haar verkrachtte en achterliet achter een container. Hoe hij beweerde dat ze het fijn vond, want ze had hem over z'n rug gewreven. Vorige week was haar verhaal weer groot nieuws. Omdat deze verkrachter 'maar' een half jaar cel kreeg. Lees Phaedra's hele column hier.