Nieuws/Buitenland
404793
Buitenland

Dodelijkste eenmansactie ooit in VS

Vijftig doden bij aanslag op homoclub Orlando

ORLANDO - Bij de schietpartij in een homoclub in Orlando zijn vijftig mensen om het leven gekomen. Dat heeft burgemeester Buddy Dyer van Orlando zondag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Het zou daarmee de dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten door een enkele schutter ooit zijn.

Zeker 53 mensen liggen in ziekenhuizen, zei een traumachirurg op de persconferentie. De ziekenhuizen hebben zes chirurgen opgeroepen die al de hele ochtend operaties uitvoeren. Diverse gewonden verkeren in kritieke toestand. De chirurg zei dat mensen bij hun lokale bloedbank bloed kunnen doneren en dat dit enorm zal helpen.

Terroristische daad

De FBI, die het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in een homobar in de Amerikaanse stad Orlando leidt, beschouwt de aanval als een terroristische daad. De 29-jarige schutter Omar Mateen werd na de aanval gedood. Hij was niet bekend bij de politie. De nabestaanden van de schutter zijn nog niet geïnformeerd.

Er wordt door de FBI niet uitgesloten dat de dader banden had met een jihadistische beweging. ,,We hebben aanwijzingen dat dit individu wellicht dergelijke banden had, met die specifieke ideologie. Maar we kunnen dit nog niet met zekerheid stellen.”

De schutter betrad de club met een aanvalsgeweer en een handvuurwapen. Enkele minuten later verscheen een bericht op de Facebook-pagina van club Pulse. ,,Iedereen, ga naar buiten en blijf rennen'', drukte de club zijn bezoekers op het hart.