Nieuws/Buitenland
404794
Buitenland

Schutter Orlando vaker ondervraagd door FBI

ORLANDO - De schutter van Orlando, die in een homoclub zondag zeker vijftig mensen doodschoot, was niet zomaar bekend bij de Amerikaanse federale politie FBI. Buitenlandse media spreken erover dat de FBI hem ondervroeg, maar dat hij daarna gewoon weer werd vrijgelaten.

Zo spreekt TMZ dat dit twee keer is gebeurd, en The Hill zegt dat dit voorval zelfs drie keer plaatsvond onder toeziend oog van de FBI.

Volgens nieuwszender CNN, die zich baseert op justitiële kringen, had de FBI Omar S. Mateen als een van de vele honderden aanhangers van de terroristische militie Islamitische Staat (IS) op de radar.

Er is tot nu toe echter geen betrouwbaar bewijs of de aanslag politiek of religieus gemotiveerd was of een daad uit homohaat. Een FBI-functionaris zei in Orlando tegen media dat er aanknopingspunten zijn dat de verdachte een bepaalde ideologie aanhing, maar kon dat niet met zekerheid zeggen. Zijn naam is overigens nog niet officieel bevestigd door de autoriteiten.

Nieuwszender NBC zei op Twitter dat de verdachte alarmnummer 911 had gebeld voordat hij met schieten begon. Hij zou daarbij geroepen hebben dat hij 'trouw zwoer aan Islamitische Staat'.

De vader van de dader vertelde tegen de nieuwszender dat hij niet gelooft in een religieus motief. Hij zei dat zijn zoon zich een keer extreem had geërgerd toen hij twee mannen in het openbaar had zien kussen. ,,Zij doen dat en mijn zoon ziet toe'', zou Omar hebben gezegd.

Van Omar is verder bekend dat hij een Amerikaanse staatsburger is, met Afghaanse wortels. Hij werd geboren in 1986 in de staat New York. Hij woonde in Port St. Lucie, 170 kilometer ten zuidoosten van Orlando. Vermoedelijk kwam hij met de auto naar Orlando.