Nieuws/Binnenland
404820
Binnenland

Nederlander op erepodium in Alcatraz Triathlon

SAN FRANSISCO - Eén van de twee Nederlandse deelnemers aan de Escape From Alcatraz Triathlon, Ernst Woerlee, heeft het erepodium gehaald in San Fransisco. Hij finishte als 105e overall en werd derde in de leeftijdscategorie 55-59 jaar.

Woerlee en zijn kompaan Louis Helsloot - beide uit Heemstede - waren op voorhand al uitverkorenen. Van de zestigduizend mensen die wereldwijd inschrijven, worden slechts tweeduizend extreme sporters toegelaten voor deze ’challenge’, waarvan slechts vierhonderd van buiten de Verenigde Staten. ,,Als je dan met tweeduizend sporters in de vroege ochtend op een schip met twee verdiepingen richting Alcatraz Island vaart en daar de start is, dat is al fantastisch”, aldus Helsloot. ,,In een paar minuten tijd ligt iedereen in het koude water. Eerst de professionals en daarna de rest. Er stond een hele sterke stroming. Omdat het net eb is, wordt de baai als het ware leeggezogen en trekt het water op een bepaald punt de oceaan in. Van tevoren werd aangegeven dat we een bepaald punt in de gaten moesten houden en daarvoor moet je je regelmatig verplaatsen in het water. De afstanden zijn 2 1/2 kilometer zwemmen, 60 kilometer wielrennen en 16 kilometer hardlopen, maar veel deelnemers leggen tijdens het zwemmen vanwege die stroming wel 4 kilometer af.”

,,Tijdens het fietsen zaten er behoorlijke steile klimmetjes in en bij het hardlopen moesten we ook een ’sandladder’, een enorme lange trap, op. Het was afzien, maar een prachtige happening, zeker ook omdat het fietsen en hardlopen in het Golden Gate-gebied is.” Woerlee deed er 2 uur en 52 minuten over, Helsloot had een uur langer nodig.