Nieuws/Buitenland
404827
Buitenland

Obama: ’Aanslag Orlando is daad van terreur’

WASHINGTON - Het bloedbad van Orlando was volgens de Amerikaanse president Barack Obama ,,een daad van terreur en van haat''. ,,We weten genoeg om dat te kunnen zeggen'', zei Obama zondag in een toespraak op het Witte Huis.

De FBI onderzoekt in alle richtingen, maar er zijn nog te weinig aanknopingspunten om iets definitiefs te zeggen, aldus de president over de dodelijkste schietpartij van een enkele schutter in de Amerikaanse geschiedenis. Volgens de Amerikaanse president wordt het eens te meer duidelijk hoe makkelijk het is om in Amerika aan verwoestende wapens te komen. Obama noemde de aanslag een aanval op alle Amerikanen.

De zichtbaar aangedane president sprak voor de slachtoffers en nabestaanden zijn diepste medeleven uit. Hij heeft opdracht gegeven de vlaggen op het Witte Huis en op alle openbare gebouwen halfstok te zetten.

Het was de twintigste verklaring van Obama tijdens zijn ambtstermijn over 'schietpartijen' in Amerika. Hij ging verder niet op vragen in.

Trump

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump reageerde ook op de woorden van Obama. ,,Als president Obama nu de woorden radicaal islamitisch terrorisme niet in de mond neemt, moet hij direct oneervol aftreden", aldus Trump. Hij vraagt zich af: ,,Wanneer gaat dit stoppen?"

Clinton

Aan de andere kant reageerde ook de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. ,,De gemeenschap van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders heeft miljoenen medestanders, en ik ben daar één van.” Zo stak de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton de getroffenen een hart onder de riem na de massale schietpartij in een homobar in Orlando, die vijftig mensen het leven kostte,

De schietpartij laat zien ,,dat we wapens weg moeten houden van terroristen en andere gewelddadige criminelen", aldus Clinton. ,,We moeten ons land nu dubbel beschermen tegen dreigingen van eigen bodem en van buitenaf.”