Nieuws/Binnenland
404829
Binnenland

Dodelijke schietpartijen in de VS sinds ’Columbine’

ORLANDO - Schietpartijen, met name op scholen en universiteiten, komen geregeld voor in de VS. Zondag kwamen zeker vijftig mensen om door een schietpartij in een homoclub in Orlando. Een overzicht van andere grote schietpartijen sinds 1999.

2015: San Bernardino, Californië. Een man en een vrouw schieten veertien mensen dood in de Californische stad San Bernardino. Zij kwamen later om in een kogelregen van de politie. Het ging om een islamistische terreurdaad.

2015: Roseburg, Oregon. Op een school vallen vijftien doden en raken twintig mensen gewond. De dader wordt doodgeschoten.

2012: Newtown, Connecticut: Twintig jonge kinderen en zes volwassenen worden doodgeschoten op een basisschool in Newtown. De dader pleegt zelfmoord.

2012: Aurora, Colorado. Tijdens de vertoning van de nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises in de Amerikaanse stad Aurora schiet de 24-jarige James Holmes, verkleed als de Joker, twaalf mensen dood. Bijna zestig mensen raken gewond.

2012: Oakland, Californië: Zeven mensen komen om door een schietpartij op een christelijke universiteit in Oakland.

2011: Tucson, Arizona: Een 22-jarige man begint tijdens een politieke bijeenkomst bij een supermarkt om zich heen te schieten. Zes mensen komen om het leven. Onder de meer dan tien gewonden is het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords. Ze wordt in het hoofd getroffen, maar overleeft de aanslag.

2009: Fort Hood, Texas. Legerpsycholoog Nidal Hasan opent het vuur op het personeel van een militaire basis, waarbij 13 doden en 42 gewonden vallen.

2007: Omaha, Nebraska. Een twintigjarige schutter schiet zijn machinegeweer leeg in een winkelcentrum. Er vallen negen doden en vijf gewonden.

2007: Blacksburg, Virginia. Een student van de Virginia Tech universiteit schiet op de campus 47 mensen neer, van wie er 32 overlijden. De dader pleegt zelfmoord. Tot de aanslag in de club in Orlando was dit de dodelijkste schietpartij door een enkele schutter.

2006: Nickel Mines, Pennsylvania. Een vrachtwagenchauffeur vermoordt vijf schoolmeisjes op een school voor Amish, en verwondt zes anderen voordat hij zichzelf van het leven berooft.

2005: Brookfield, Wisconsin. Een man richt een bloedbad aan tijdens een kerkdienst, waarbij zeven mensen komen te overlijden.

1999: Littleton, Colorado. Twee tieners schieten op Columbine High School twaalf van hun medeleerlingen en een leraar dood en plegen daarna zelfmoord.