Nieuws/Buitenland
404860
Buitenland

Veel bloed nodig in ziekenhuizen na aanslag

Bloedbank Orlando accepteert homo’s

ORLANDO - Na de gewelddadige aanval op een homoclub in Orlando, heeft een bloedbank in de stad besloten zijn deuren te openen voor homoseksuelen. Daarmee negeert OneBlood een verbod op federaal niveau voor homoseksuele mannen om bloed te doneren.

Het verbod gold tot voor kort levenslang voor homoseksuele mannen. Vorig jaar werd het verbod versoepeld: mannen die een jaar lang geen seks hebben gehad met andere mannen kunnen sindsdien bloed doneren. Alle bloeddonaties, ongeacht de donor, worden getest op ziektes als hepatitis en HIV.

Inwoners van Orlando lijken massaal gehoor te geven aan de oproep om bloed te doneren. Op sociale media worden foto's geplaatst van lange rijen bij de bloedbanken, niet alleen in de gebouwen maar tot op straat.

Op Twitter is nu de discussie over het weigeren van homoseksuele donoren in de VS opnieuw opgelaaid. Honderden twitteraars hebben laten weten het besluit van OneBlood te steunen.

Bij de schietpartij in de nachtclub Pulse vielen zeker vijftig doden. Het zou daarmee de dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten door een enkele schutter ooit zijn. Zeker 53 mensen liggen na de bloedige aanval in ziekenhuizen. Hoewel chrirurgen in ziekenhuizen in Orlando na het drama zitten te springen om bloed, zijn homoseksuelen bij de andere bloedbanken in de stad niet welkom.

Nederland

Ook in Nederland zijn er strenge regels voor homo’s die bloed willen doneren. Sinds eind 2015 mogen homoseksuele mannen bloed geven, mits het laatste seksuele contact met een man ten minste twaalf maanden geleden is.

Homo’s mochten sinds de jaren 80 geen bloed doneren om te de verspreiding van bloedoverdraagbare infectieziekten, met name hiv en hepatitis B en C, te voorkomen. One Blood is in CRISIS and will be accepting all donors (including gay men) #PrayForOrlando #LGBT pic.twitter.com/36X1gE2ymy— Mic (@mic) June 12, 2016