Nieuws/Buitenland
404880
Buitenland

Politie: Schietpartij terroristische aanslag

ORLANDO - De FBI, die het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in een homobar in de Amerikaanse stad Orlando leidt, beschouwt de aanval als een terroristische daad.

De FBI sluit niet uit dat de dader banden had met een jihadistische beweging. ,,We hebben aanwijzingen dat dit individu wellicht dergelijke banden had, met die specifieke ideologie. Maar we kunnen dit nog niet met zekerheid stellen.”

Bij de schietpartij vielen in de nacht van zaterdag op zondag vijftig doden. Dat heeft burgemeester Buddy Dyer van Orlando zondag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Het zou daarmee de dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten door een enkele schutter ooit zijn. Zeker 53 mensen gewonden liggen in ziekenhuizen.

De schutter betrad de club met een aanvalsgeweer en een handvuurwapen. Enkele minuten later verscheen een bericht op de Facebook-pagina van club Pulse. ,,Iedereen, ga naar buiten en blijf rennen'', drukte de club zijn bezoekers op het hart.

Gijzeling

De schutter begaf zich op een gegeven moment naar buiten en ging daar door met schieten, schrijft de New York Times. Toen een agent hem probeerde te stoppen, ging de dader terug naar binnen en nam enkele aanwezigen in gijzeling.

Rond 05.00 uur besloot de politie de gijzelaars te bevrijden. Vlak voordat het arrestatieteam naar binnen ging vond een ,,gecontroleerde explosie'' plaats, zei politiechef John Mina. Ten minste negen agenten openden uiteindelijk het vuur op de schutter en een van hen raakte lichtgewond.

Een van de overlevenden van de schietpartij, de 27-jarige Ricardo Negron, liet op Facebook weten dat de schutter rond 02:00 uur ’s nachts het vuur opende. Toen het schieten even stil viel kon Ricardo de club ongezien verlaten. „Mensen op de dansvloer gingen op de grond liggen. Ik en een paar mensen waren dichtbij de achteruitgang en konden zo naar buiten komen. Daarna zijn we heel hard gaan rennen.” Ricardo is inmiddels weer thuis. Hij kreeg een lift van een andere gast. „Ik ben hem eeuwig dankbaar.”