Nieuws/Buitenland
404881
Buitenland

Piloten easyJet gaan staken

AMSTERDAM - Piloten van easyJet die vanuit Amsterdam opereren leggen op dinsdag tussen 6.00 uur en 14.00 uur het werk neer. Dat maakte de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zondag bekend. De piloten protesteren daarmee tegen het uitblijven van een ’acceptabele’ cao. Door de staking zullen tientallen vluchten vanaf Amsterdam niet vertrekken.

Onder meer zouden de piloten die voor easyJet vliegen, te veel vlieguren per maand moeten maken voor het salaris dat zij krijgen. Daarnaast zijn zaken als doorbetaling bij ziekte niet geregeld en is de pensioenbijdrage onder de maat.

Begin juni hebben de piloten en de leiding van easyJet voor het laatst met elkaar gesproken. Na een publieksvriendelijke actie vorige week, waarbij reizigers folders kregen uitgedeeld met tekst en uitleg over de situatie, werd met juridische stappen tegen de vliegers gedreigd. „Een inhoudelijk reactie vanuit de top van het bedrijf is er nooit gekomen”, aldus een woordvoerder van de VNV, die verder zei dat de maat vol was.

Verdere acties na dinsdag worden niet uitgesloten.

Reactie easyJet

In een schriftelijke reactie laat easyJet weten dat de acties van de vakbond "worden betreurd omdat we al aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt om tot een cao te komen. We hopen dat ze deze acties niet ondernemen, maar in plaats daarvan terug met ons om de tafel gaan zitten. Graag zetten wij de constructieve dialoog met hen voort”.

De luchtvaartmaatschappij raadt alle passagiers die op 14 juni met easyJet van of naar Amsterdam vliegen aan om de status van hun vlucht te controleren op de online Flight Tracker van easyJet voordat ze naar het vliegveld afreizen. "We willen onze passagiers ervan verzekeren dat wij al het mogelijke doen om vertragingen en annuleringen als gevolg van de acties te beperken.”