Nieuws/Buitenland
404901
Buitenland

Politie noemt aanval Orlando terroristische aanslag

Tientallen doden en gewonden bij schietpartij

tetst Orlando - Bij een schietpartij en gijzeling in een nachtclub in het Amerikaanse Orlando zijn ongeveer twintig doden en ruim veertig gewonden gevallen. De schutter was in de homobar om zich heen gaan schieten en nadat hij buiten de club door de politie werd beschoten, sloot hij zichzelf op in de club met meerdere gijzelaars.

Hij werd doodgeschoten door de politie. De sheriff sprak van ,,binnenlandse terreur''. De schutter betrad de club rond 02.00 uur met een aanvalsgeweer en een handvuurwapen. De FBI sluit niet uit dat de dader banden had met een jihadistische beweging. ,,We hebben aanwijzingen dat dit individu wellicht dergelijke banden had, met die specifieke ideologie. Maar we kunnen dit nog niet met zekerheid stellen.”

De politie vraagt via Twitter aan eventuele getuigen om zich te melden. „Alle informatie kan helpen bij het onderzoek naar wat er precies gebeurd is.” Het is nog onduidelijk wie de schutter is of wat zijn motivatie was. De politie en de FBI doen de komende dagen onderzoek.

De club, Pulse genaamd, riep zijn gasten op Facebook op zich zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. ,,Iedereen, ga naar buiten en blijf rennen'', drukte de club zijn bezoekers op het hart. De schutter begaf zich op een gegeven moment naar buiten en ging daar door met schieten, schrijft de New York Times. Toen een agent hem probeerde te stoppen ging de dader terug naar binnen en nam enkele aanwezigen in gijzeling.

Rond 05.00 uur besloot de politie de gijzelaars te bevrijden. Vlak voordat het arrestatieteam naar binnen ging vond een ,,gecontroleerde explosie'' plaats, zei politiechef John Mina. Ten minste negen agenten openden uiteindelijk het vuur op de schutter en een van hen raakte lichtgewond.