Nieuws/Binnenland
404933
Binnenland

Laura in cel nadat ze verkracht werd

Nachtmerrie voor Nederlandse in Qatar

Moeder Marian: 'Straks zie ik mijn kind nooit meer'.

Moeder Marian: 'Straks zie ik mijn kind nooit meer'.

Utrecht - "Het is een nachtmerrie," zegt de moeder van de 22-jarige Laura - een jonge, volgens haar moeder vriendelijke en spontane meid uit Utrecht met een eigen bedrijfje - die in een cel in Qatar zit. Laura hangt jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. De aanklacht: ’seks buiten het huwelijk’. Moeder Marian: „Dat terwijl mijn dochter tijdens haar vakantie is verkracht door een jongeman uit Qatar die doodleuk beweert dat Laura zijn vriendin is.”

Moeder Marian: 'Straks zie ik mijn kind nooit meer'.

Moeder Marian: 'Straks zie ik mijn kind nooit meer'.

Een paar drankjes in de Crystal Lounge van het Doha Hotel luidden in maart voor Laura het begin van een nachtmerrie in. Volgens haar moeder was ze voor het eerst zelfstandig op vakantie. „Met een vriendin, Lisa. Voor het eerst alleen ver weg en dan zoiets. Ik weet niet waar ik het zoeken moet.”

In de bar en discotheek zou de Nederlandse die avond met een groep jongeren zijn opgetrokken. „Een gelegenheid waar kennelijk alcohol wordt geschonken en veel buitenlandse toeristen heengaan”, vertelt Laura’s Nederlandse advocaat Brian Lokollo.

Laura was naar eigen zeggen vaak op de dansvloer te vinden en dronk vijf drankjes. Lokollo: „Opeens voelde zij zich onwel. Daarna zegt Laura zich alleen flarden te herinneren. Een Arabier die haar bij de arm grijpt, haar meeneemt naar een taxi. Later ziet zij een man, bovenop haar. Diep in de nacht wordt ze dan wakker, op het dak van een appartementengebouw. Haar kleren zijn gescheurd. Laura realiseert zich vanaf dat moment dat zij is gedrogeerd en verkracht. Ze vermoedt dat iemand op een onbewaakt moment iets in haar drankje heeft gegooid.”

De Utrechtse vertelt in paniek naar beneden te zijn gerend, de receptie te hebben gewaarschuwd en op een politiebureau te zijn beland. Lokollo: „Daar wilde zij aangifte doen van seksueel misbruik. Maar Laura werd onmiddellijk beschuldigd. Een officier van justitie schreeuwde haar voortdurend toe. ’Why did you fuck with him!’, kreeg ze steeds te horen. Laura was doodsbang, geïntimideerd, schaamde zich vreselijk en tekende uiteindelijk een Arabische verklaring die zij niet kon lezen. Zij had geen flauw idee wat daar in staat.” Een onderzoek door een forensisch arts kwam er niet, eventuele sporen zijn niet afgenomen. De reden daarvoor is onduidelijk.

 

Lees meer: moeder onder druk gezet om dochter te laten trouwen met verkrachter.