Nieuws/Binnenland
404935
Binnenland

Kamervragen over Nederlandse in Qatar

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil het naadje van de kous weten van minister Koenders (Buitenlandse Zaken) met betrekking tot de Nederlandse vrouw die vastzit in Qatar terwijl ze verkracht zou zijn. Ondertussen zijn er steeds meer twijfels ontstaan over haar verhaal.

Vrienden van de vrouw zeggen dat de 22-jarige Laura loog over haar reisbestemming. Ze vertelde aanvankelijk dat ze naar Frankrijk zou gaan, maar reisde dus af naar Qatar. Daar zou ze volgens eigen zeggen zijn gedrogeerd en vervolgens verkracht. Tot haar verbijstering werd ze vervolgens zelf vastgezet omdat seks buiten het huwelijk in het islamitische land geldt als een misdaad.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is er nog geen tenlastelegging. De man, die ook vastzit, zou hebben gezegd dat de seks vrijwillig was en dat hij er voor moest betalen. Maandag is de eerste inhoudelijke behandeling van de zaak. Iemand van de Nederlandse ambassade zal daarbij aanwezig zijn, aldus de woordvoerster. Of de verhalen over wel of niet betalen voor seks enige grond hebben, weet de zegsvrouw niet. „Wij weten ook niet hoe het zit. Maandag moet meer duidelijk worden.”

VVD, PvdA, SP, CDA, D66, GroenLinks, CU en SGP hebben samen vragen ingediend bij minister Koenders. Zij willen onder andere van hem weten of het klopt dat de ambassade zonder opgaaf van reden recent een zitting aan zich voorbij heeft laten gaan. Ook willen ze opheldering over de vraag of Laura pas na drie weken werd bezocht door ambassadepersoneel.

Volgens Buitenlandse Zaken is dat laatste sowieso onzin. „Op 14 maart werd Laura gearresteerd. Op de 16e hoorden wij er van en op de 20e ging er iemand van de ambassade langs.” Een lijst met advocaten die was meegenomen, werd door Laura terzijde gelegd. „Iemand moet wel zelf hulp willen”, aldus de zegsvrouw.