Nieuws
404937
Nieuws

Verhalen achter het nieuws

Sanne woonde 2 jaar in Qatar: 'Laura had nooit naar de politie moeten gaan'

Het recente bericht dat Laura de B. (22) sinds maart vastzit in Qatar houdt de gemoederen in Nederland flink bezig. Het meisje zou na een bezoek aan de Crystal Lounge club verkracht zijn en wordt daar nu zelf schuldig aan bevonden. VROUW sprak met Sanne (29)* die van 2010 tot 2012 in het Arabisch emiraat woonde. "Dat ze verkracht is, geloof ik direct. Ze had er alleen nooit mee naar de politie moeten gaan."

Sanne liep een half jaar stage in het hotel waar de club Crystal Lounge onderdeel van uitmaakt. "Daarna heb ik nog anderhalf jaar in datzelfde hotel gewerkt. Het is absoluut niet mijn bedoeling om slecht over Qatar te spreken, want het is er heel tof. Het is een land met heel veel strenge regels, waar je je aan hebt te houden."

Cursus

"Toen ik er aankwam, heb ik een 7-daagse cursus gevolgd, waarin mij van alles werd uitgelegd. En ook vooraf heb ik me goed ingelezen. Qatar is geen land waar je met twee meiden voor het eerst alleen op vakantie naar toe gaat. Er zijn zoveel landen die beter geschikt zijn om te feesten! Zelfs nu ik er twee jaar heb gewoond, zou ik er niet met een vriendin heen gaan."

Onveilig heeft Sanne zich er nooit gevoeld. "Als je je aan de regels houdt, hoeft dat ook niet. Als we uitgingen, deden we dat in Club 7, daar mocht je alcohol drinken. Wij mochten niet naar Crystal Loung club, omdat we daar werkten. Op straat mag je geen kleding tot boven de knie dragen. Blote schouders zijn ook verboden. Ik ken een verhaal van een stewardess die met blote schouders op de markt liep. Ze werd aangehouden, moest haar ID laten zien en werd direct het land uitgezet. Wij kunnen daar van alles van vinden, maar zo is het daar. Die regels heb je te respecteren."

Uit op seks

"Net als in ieder ander land, zijn ook de meeste mannen in clubs uit op seks. Als er in Nederland jongens om twee aangeschoten meisjes komen te staan, weet je ook waar ze op uit zijn, toch? De Qatari, de officiële inwoners van Qatar, zijn vaak heel rijk en mogen er meerdere vrouwen op na houden. Die mannen zoeken in clubs naar vrouwen waar ze seks mee kunnen hebben. Ik geloof direct dat Laura op die manier bij zo’n man terecht is gekomen."

"En ik geloof ook direct dat hij haar verkracht heeft. Ik ken Laura niet, ik las in een reactie van iemand die haar van vroeger kent, dat ze om aandacht zou hebben gevraagd. We zijn er niet bij geweest, dus daar kunnen we niet over oordelen. Feit is dat het natuurlijk op geen enkele manier valt goed te praten dat iemand je tot seks dwingt. Of misschien zelfs drogeert en dan seks met je heeft. Of je nou aandacht vraagt of niet…"

Klik hier om verder te lezen!