Nieuws/Binnenland
404945
Binnenland

Kiezers vooral bezorgd om gezondheidszorg

DEN HAAG - Nederlandse kiezers zijn vooral bezorgd over de staat van de gezondheidszorg in ons land. Ook integratie staat bij veel mensen - ongeacht politieke voorkeur - hoog in het zorgenlijstje, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Ondervraagden mochten maximaal drie punten van zorg noemen. 43 procent kwam met de gezondheidszorg, gevolgd door het onderwerp integratie dat door 37 procent werd genoemd. Bejaarden- en gehandicaptenzorg, criminaliteit en de kloof tussen arm en rijk volgden met respectievelijk 27, 25 en 25 procent.

Milieu (11 procent), werkloosheid (11) en onderwijs (12) scoren betrekkelijk laag. Vooral die laatste categorie is ten opzichte van tien jaar geleden gedaald; in 2006 vond 20 procent onderwijs nog een zorgenkindje.

Integratie

De gezondheidszorg is het belangrijkste punt van zorg bij CDA-, SP- en 50PLUS-kiezers, terwijl zij bij aanhangers van de PVV en PvdA op een tweede plaats komt. Onder VVD'ers en D66-kiezers staat het onderwerp op plaats drie. Integratie is zorg nummer één onder PVV- en VVD-stemmers, komt bij D66 op twee, bij CDA op drie en bij PvdA en GroenLinks staat integratie op nummer vier.

Verschuivingen in zetelaantallen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, waren er niet. De PVV blijft met 37 virtuele zetels veruit de grootste, gevolgd door de VVD met 24, het CDA met 17, GroenLinks 16 en SP 15 zetels. De PvdA blijft onder de drempel van 10 zetels bungelen met virtueel 8.