405064
Binnenland

Haringen door vorm omgedoopt tot ’Rubensmodellen’

Maatjes rond en gezond

De haringmeisjes van Smidt Zeevis in Rotterdam.

De haringmeisjes van Smidt Zeevis in Rotterdam.

Amsterdam - Het duurt nog exact een week voor de eerste maatjesharingen in Nederland over de toonbank gaan, maar de haringen die nu gevangen worden voldoen al aan de criteria om door te gaan als Hollandse Nieuwe.

De haringmeisjes van Smidt Zeevis in Rotterdam.

De haringmeisjes van Smidt Zeevis in Rotterdam.

„We hebben een uitzonderlijk goed haringjaar”, zegt Gerbrand Voerman van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging. „We zien dat de haringen al vroeger dan verwacht in goede zin zijn ontwikkeld. De haringen eten zich mooi rond en zetten dat om in visvetten.” Die vetpercentages bedragen maar liefst meer dan twintig procent. Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal zestien procent vet bevat.

Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau is eveneens enthousiast over de eerste vangsten. „Vrijwel alle aanvoer uit Scandinavië blijkt uitermate geschikt voor verwerking tot Hollandse Nieuwe”, zegt Leewis, die de maatjesharingen vanwege de ’prachtige ronde vorm en een dikke rug’ dit jaar tot ’Rubensmodellen’ heeft gedoopt, naar de voluptueuze modellen van de 17e-eeuwse schilder Rubens.

Sectorbreed is afgesproken de Hollandse Nieuwe vanaf vijftien juni te verkopen. De verkoop begint na de traditionele veiling van het eerste vaatje haring in de visafslag van Scheveningen.