Nieuws/Binnenland

Pand met accijnsvergunning

Custom Publishing

Likeuren als Flügel, Boswandeling en Rocketshot. Ze zijn ooit allemaal bedacht in het smaak-laboratorium van Focus Beverages BV. Vanuit het Gelderse ’s Heerenberg worden samples naar distilleerderijen in Nederland, Duitsland en Engeland gestuurd, waarna de drankjes de hele wereld over gaan.

Custom Publishing

Twee jaar geleden begonnen Pascal Weijers en Frank van Horne voor zichzelf. Een eigen distilleerderij heeft Focus Beverages BV niet; wel een professioneel productielaboratorium met pilot opstellingen. “Daar bedenken we in opdracht van de klant speciale alcoholische dranken. De klant geeft het concept, de doelgroep, smaakkenmerken en het gewenste alcoholpercentage aan. Vervolgens bedenken wij een aantal suggesties, compleet met unieke verpakking.” De winnende sample gaat naar een grote distilleerderij, waar de drank in bulk wordt geproduceerd. Daarna worden de duizenden liters in het juiste flesje of blik gepompt, komen de labels erop en gaat de drank richting Retail.

Lees ook: Exporteurs: maak scherpe keuzes verwijzing

Accijnsvrij

Alcohol mag je niet ‘zomaar’ verhandelen; over elke druppel wordt belasting geheven. Desondanks werkt Weijers grotendeels accijnsvrij: “Focus Beverages zit in een pand waar al een accijnsvergunning op zit. Dat betekent dat de ruimte door de Douane geschikt is bevonden voor de opslag van accijnsgoederen. Hetzelfde geldt voor de distilleerderijen waarmee wij samenwerken. Ook zij hebben zo’n vergunning. Daardoor kunnen wij onderling accijnsvrij handelen. De accijns wordt pas betaald als de drank de opslag verlaat. En ja, dat zijn dan best forse bedragen. De accijnswaarde is in de regel hoger dan de kostprijs van het product.”