405314
Binnenland

Invoerrechten bij Douane

Stel, je wilt als ondernemer goederen gaan verkopen aan het buitenland. Wanneer moet je invoerrechten betalen? Hoe zit het met zaken als accijns en verbruiksbelasting? “Voor de leek is het vrij ingewikkeld, want er zijn talloze regels”, zegt douanespecialist en klantmanager bij de Belastingdienst Henk Navis. “Vroeg of laat krijg je hoe dan ook te maken met de Douane.”

Navis adviseert grote ondernemingen als Ahold, Heineken en HEMA op gebied van import en exportregels. Maar ook startende ondernemers kunnen iets opsteken van zijn expertise. Waar moet je ‘douane-technisch’ zoal op letten als je goederen gaat im- of exporteren naar of vanuit een land buiten de EU?

Handelsverdragen

Navis: “Goederen die je importeert of exporteert, moet je altijd aangeven bij de Douane. Anders krijg je ze niet mee. Je betaalt dan meestal invoer- of douanerechten. De hoogte is afhankelijk van de douanewaarde van het goed, het soort goed, het land van oorsprong en de berekening van de invoerrechten. De hoogte van het percentage op goederen en de wijze waarop de douanewaarde wordt berekend, is overigens in alle EU-landen gelijk.”

“Het loont om je er vóóraf in te verdiepen, zodat je eventuele extra kosten in je verkoopprijs kunt meenemen”, stelt Navis. “Over het algemeen geldt dat grondstoffen laag worden belast, maar eindproducten, zoals kleding en elektronica, relatief hoog. Kijk ook naar handelsverdragen. Zo hoef je over de invoer van auto-onderdelen uit Zuid-Afrika geen invoerrecht te betalen, terwijl je over dezelfde onderdelen uit de VS wél invoerrechten moet betalen.”

Speelgoedpistolen

Zoek uit of er nog andere douanevoorschriften van toepassing zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Navis: “Sommige goederen mag je niet of beperkt in-, uit- of doorvoeren. Of alleen als deze aan bepaalde eisen voldoen. Namaak- of speelgoedpistolen die teveel lijken op het echte werk mag je bijvoorbeeld pertinent niet invoeren volgens de Nederlandse wet. Agrarische goederen alleen als de zending aan de gezondheidseisen van het land van bestemming voldoet.”

“Vergeet niet dat de Douane ook achteraf controleert”, waarschuwt Navis. “Als blijkt dat je je niet aan de regels hebt gehouden, kun je de eventuele naheffing nooit meer aan de consument doorberekenen. Schakel als startende ondernemer een douane-expediteur in. Deze neemt je veel werk uit handen.”

Aangifte of niet?

Verkoop je goederen aan een klant in een ander EU-land? Of koop je producten in bij een leverancier in een ander EU-land? Dan hoef je geen aangifte bij de Douane te doen en ook geen invoerrechten te betalen. Denk wel aan zaken zoals accijns en verbruiksbelasting. Op vakantie in Frankrijk een doosje wijn meenemen voor eigen gebruik mag. Maar ga je erin handelen, dan moet je accijns betalen. Voor andere goederen, zoals vruchtensappen, geldt een verbruiksbelasting.

Lees ook: ‘Pand met accijnsvergunning’

Goed verzekerd

Zakendoen met je buitenlandse klant, al is het in België of Duitsland, verschilt wezenlijk van zakendoen met een Nederlandse afnemer. Betalingsmoraal en incassoprakrijken kunnen heel anders zijn dan wat je gewend bent. Een kredietverzekeraar is bij uitstek de partij die hierbij kan helpen. Behalve informatie over landen en sectoren biedt een kredietverzekeraar informatie over je afnemer: hoe goed is deze voor zijn geld? Daarnaast verzeker je je tegen het risico dat je afnemer uiteindelijk niet betaalt en regelt de kredietverzekeraar het incassoproces. Deze kosten worden tot 100% gedekt. Kijk voor een overzicht van de risico’s in de diverse landen op www.atradius.nl/artikel/wereldrisicokaart.html.