Nieuws/Binnenland

‘Ja’ is soms ‘nee’

Custom Publishing

Met zakendoen in het buitenland verleg je letterlijk je grenzen. Dat vraagt om een goede voorbereiding. Behalve zakelijke aandachtspunten spelen ook culturele aspecten een enorme rol. Wat voor Nederlanders de gewoonste zaak van de wereld is, kan in een ander land héél anders overkomen. En omgekeerd. De kwaliteit van je relatie met buitenlandse ondernemers heeft direct invloed op je zaken. Leer ’s lands eer kennen! Is een ja wel een echte ja in China? Kun je in Iran grapjes maken over politiek? Is het arrogant of juist slim om in de VS je succes te showen? Ondernemers delen hun kennis.

Custom Publishing

China: ‘Toon respect’

Jasper Delisse begeleidt met zijn bedrijf We R Asia Europese ondernemingen die hun producten in China willen laten maken.

“Mijn oom had een bedrijf in China. Hij nam me mee naar het land om me een indruk te geven van de cultuur en het zakendoen. Daar legden we de basis van ons bedrijf We R Asia. We runnen het vanuit Nederland. Op ons kantoor in China werken vier Chinezen; elke maand zit iemand uit Nederland in China. Dat is belangrijk: je moet blijven meekijken, zelf, via een partij daar of via een tussenpartij zoals wij.

De kwaliteitsperceptie van de meeste Chinezen is anders dan die van ons. Als er een hapje uit een kopje is, kun je dat in Nederland niet meer verkopen. In China zeggen ze: ‘Je kunt er toch nog uit drinken?’

Toon respect voor je zakenconnecties. In Nederland is een korte kennismaking genoeg, in China willen ze met je uit eten. Doe dat vooral. Zeker geen straf: er zijn veel verschillende keukens en alles is heerlijk.”

FOTO JASPER

Iran: kansen in nieuwe afzetmarkt

André ten Brinke komt al heel lang voor werk in Iran. De laatste jaren doet hij er zaken met zijn bedrijf BeRT Medical, dat medische techniek levert.

“De afgelopen jaren was het lastiger om zaken te doen met Iran, omdat er geen Nederlandse bank te vinden was die gelden wilde ontvangen vanuit het land. Nu de sancties zijn opgeheven, loopt het betalingsverkeer hopelijk wat makkelijker. De contacten hebben we al die tijd onderhouden, want die zijn goud waard. Alles gaat daar op vertrouwen. Om die vertrouwensband te krijgen, moet je als ondernemer heel vaak naar het land toegaan, zo eens per kwartaal. Ik ben in de afgelopen maanden al vier keer geweest. Niet eens altijd voor zaken, ook om mensen op te zoeken of te skiën.

Iran is een Islamitische republiek en liberaler dan bijvoorbeeld Saudi-Arabië, Koeweit en Irak. Bovendien heeft Iran een industrie. De mensen doen graag zaken met Nederlandse bedrijven, want die staan bekend als betrouwbaar. Heb veel geduld: volgende week kan ook volgende maand zijn. De mensen nemen je helemaal in beslag als je daar bent. Je zit gerust nog om 21.00 uur te vergaderen of met zakelijke contacten te eten. Laat het gewoon over je heen komen.”

FOTO Andre

VS: ‘Show je succes’

Carolina Riffi Ollite-Hopman trok met haar zelf ontworpen duurzame tas de aandacht van rapper 50 Cent, deed hem een tas cadeau, won een award in Amerika en kreeg met haar label Carat23 voet aan de grond in het land van de onbegrensde mogelijkheden.

“Toen ik de Timberland Best Green Handbag Award 2014 had gewonnen en veel media-aandacht kreeg, wist ik dat ik op dat moment moest schakelen. Ik had nog maar één tas, een uniseks model, maar ben meteen aan een collectie gaan werken en daarmee langs winkels in de VS gegaan. Mijn ontwerpen werden omarmd; ze zijn gek op Dutch design. Amerikanen houden van onze flexibele mentaliteit.

Laat af en toe je gezicht zien. Amerikanen willen graag een persoonlijke relatie opbouwen en je moet checken hoe je product wordt gepresenteerd en verkocht. Ook belangrijk: laat zien dat je succes hebt! Wij Nederlanders zijn bescheiden, maar Amerikanen vinden dat je trots moet zijn op wat je hebt bereikt. Dat heb ik moeten leren. Intussen heb ik al twee keer New York Fashion Week en twee keer LA Fashion Week gedaan en zijn mijn tassen ook in China en in Europese landen te koop.”

Lees ook: ‘Zoek een lokale partner’

FOTO CAROLINA

Wat doet RVO?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) steunt en stimuleert ondernemers bij duurzaam, innovatief en/of internationaal ondernemen. Ondernemers die zaken willen doen met het buitenland, kunnen terecht voor informatie over de exportmarkt en wet- en regelgeving in een ander land. Ook helpt RVO bij contacten leggen met zakenpartners en het benutten van financiële ondersteuning. Zie www.rvo.nl.