Nieuws/Binnenland
405425
Binnenland

Zwitserse luchtmacht: toestellen botsten tegen elkaar

Straaljager gecrasht bij vliegbasis Leeuwarden

LEEUWARDEN - Bij de vliegbasis in Leeuwarden is donderdagmiddag een Zwitserse F-5-straaljager neergestort. De piloot heeft zichzelf in veiligheid gebracht met de schietstoel en maakt het naar omstandigheden goed.

Op beelden is te zien dat het toestel in een vijver bij het dorpje Bitgum is neergekomen. Het gaat om een F-5 van Patrouille Suisse, een toestel van de Zwitserse luchtmacht, dat in Leeuwarden was vanwege de Luchtmachtdagen.

Botsing

Ondanks eerdere berichten van de brandweer, blijkt er weldegelijk sprake te zijn geweest van een botsing tussen twee toestellen. Dat bevestigt een commandant van de Zwitserse luchtmacht tijdens een persconferentie. Bij de confrontatie zou één straaljager een stuk van de staart zijn verloren. Op het moment van de crash vloog de piloot in de vorm van een hart door de lucht.

De piloot van de gecrashte straaljager heeft het overleefd. Hij heeft zich met zijn schietstoel kunnen redden. Dat is op meerdere foto’s te zien. Hij kwam terecht in een kassencomplex. Met onbekende verwondingen is hij overgebracht naar een ziekenhuis. Het toestel heeft zich in de grond geboord.

Stuntvliegers

Onder meer demonstraties van de stuntteams Belgische Red Devils en Patrouille de France staan ook op het programma tijdens de Luchtmachtdagen.

De Patrouille Suisse werd in 1964 opgericht en is een van de vier showteams van de luchtmacht van het Alpenland. De toestellen - met knalrode vleugels en het witte Zwitserse kruis bovenop - worden altijd gevlogen door piloten in actieve dienst, die de stuntshows naast hun reguliere taken uitvoeren. De showteams vliegen met verschillende soorten toestellen, waaronder de F-5E, waarvan er donderdag een neerstortte.

De F-5E is een lichte jachtbommenwerper van de Amerikaanse fabrikant Northrop. Begin jaren zeventig vond de eerste vlucht plaats. Het toestel bleek populair onder de bondgenoten van de Verenigde Staten, onder meer vanwege de relatief lage aanschaf- en onderhoudskosten.