Nieuws
405675
Nieuws

Gers Pardoel lobbyt voor muziekrechten

Gers Pardoel is druk in de weer om Nederlandse Europarlementariërs ervan te overtuigen dat tech-reuzen een eerlijke vergoeding aan componisten dienen af te dragen voor de muziek die gebruikers op hun platformen zetten.

Ook overhandigt Gers ze een brief mede namens 3000 Nederlandse artiesten, auteurs, componisten, muziekuitgevers en fotografen. De rapper die afreidse naar Straatsburg is tevreden.

''De Europarlementariërs luisteren heel goed. Ik heb al hele leuke gesprekken gehad, ook met politici met andere politieke voorkeuren dan ik'', concludeert Gers Pardoel na de eerste vier gesprekken met Paul Tang (PvdA), Judith Sargentini (GroenLinks), Auke Zijlstra (PVV) en Lambert van Nistelrooij (CDA).

Muziekrechten voor sociale media

 ''Ik voer leuke gesprekken met ze over muziek en vooral over de inhoud van onze brief. Internetplatforms genereren inkomsten met andermans content die niet worden gedeeld met de componisten'', benadrukt Gers. Zo wil hij dat bedrijven als Facebook eveneens muziekrechten moeten afdragen voor video's en muziek op sociale media. Volgens de huidige Europese wetgeving hoeven internetplatforms ook niet te betalen als anderen de filmpjes plaatsen.

Gers krijgt ruim tijd om zijn standpunt duidelijk te maken: ''Ik denk dat ik al vier gesprekspartners ervan heb overtuigd dat dit een belangrijk punt is. De Europese wetgeving over internet is zestien jaar oud, toen waren er nog geen smartphones zoals we nu kennen. Het internet is veranderd en Facebook is met andere platforms enorm gegroeid."

Beleving

Gers is onder de indruk van een dagje lobbyen in het hart van de Europese democratie. ''Ik vind het wel leuk. Het is een hele andere beleving en een hele andere dag. Ik heb het idee dat hier de hele dag wordt gepraat over regeltjes", aldus de ambassadeur.

Er staat nog een gesprek met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken op de planning en ook Cora van Nieuwenhuizen (VVD), Peter van Dalen (ChristenUnie), Marietje Schaake (D66) en Esther de Lange en Wim van de Camp van het CDA kunnen een bezoekje verwachten van de rapper.

Brief

De brief die Gers Pardoel bezorgt in Straatsburg is ondertekend door onder anderen Armin van Buuren, Ferry Corsten, Pierre Kartner, Jon de Mol, Barry Hay en Roel van Velzen. De Europese Commissie buigt zich dit najaar over de verbetering van de Europese digitale markt.