Nieuws/Binnenland
406072455
Binnenland

Wilders razend van terrasregels: ’Nou al een kater’

Den Haag - Mooi dat de terrassen weer opengaan, maar waarom maar van twaalf uur ’s middags tot zes uur ’s avonds? Die vraag klinkt veelvuldig in de Tweede Kamer tijdens het debat over de aanpak van de coronacrisis. Maar meer dan ’een stukje appeltaart’ om 10 uur ’s morgens zit er voorlopig niet in.

VVD-Kamerlid Hermans vraagt het kabinet waarom er niet is gekozen voor een vroegere openingstijd, om tien in plaats van twaalf uur, en een latere sluitingstijd. Volgens PVV-leider Wilders leidt het juist tot meer besmettingen als de terrassen om zes uur dicht gaan en iedereen alsnog naar de supermarkt gaat die tot acht uur drank verkoopt. „In een mortuarium is het nog gezelliger dan op de terrassen die u nu open wil stellen. Waarom al die gekkigheid?”

Wilders wijst daarmee op de lijst met beperkingen waaraan de cafés zich voor de heropening van de terrassen moeten houden, met mondkapjes, schermen, maximaal vijftig gasten per terras en twee mensen aan een tafel die niet tot elkaars huishouden horen. Wat hem betreft gaan de terrassen open zonder dat ondernemers moeten voldoen aan ’85 onzinregels’. „Ik heb er nu al een kater van, zonder ook maar één druppel te hebben gedronken.”

Het virus is niet weg, antwoordt premier Rutte. „We zetten een stap, maar we blijven voorzichtig. Hopelijk over een paar weken kun je weer wat meer.” De ’lunch en de vroege borrel’ kunnen, maar verder nog niet, betoogt de premier. Als de horeca langer open is, leidt dat tot meer reisbewegingen en contactmomenten, dus meer kans op besmettingen. Van alle versoepelingen vindt hij de terrassen het ’spannendst’. Een verruiming naar acht uur kan mogelijk wel in de volgende stap in mei. De verruiming ’aan de voorkant’ door terrassen niet pas om twaalf uur, maar al om tien uur ’s morgens te openen, kan misschien wel al eerder. „Het stukje appeltaart om tien uur”, noemt Rutte dat.

De minister-president legt nog eens uit waarom het kabinet is afgeweken van het OMT-advies om nog even te wachten met versoepelingen. De opnames in de ziekenhuizen en op de ic’s zitten op een ’plateau’. „De daling wordt in de modellen wel verwacht.”

’Onverantwoord’

De PvdA vindt het juist ’volstrekt onverantwoord’ om nu maatregelen los te laten. „Ik kom uit Maastricht”, zegt fractieleider Ploumen. „Er is niemand die liever op het terras wil zitten dan ik.” Zij wijst op het aantal coronapatiënten op de ic’s, dat donderdag steeg met 17, waarmee in totaal 839 mensen de ic’s bezetten. Ook het OMT adviseerde ’met klem’ pas de eerste stap van het openingsplan te zetten als de daling werkelijk is ingezet. Ook GL vindt het daarom nog te vroeg voor versoepelingen. Verder is er weinig steun in de Kamer om de versoepelingen te blokkeren.

Balanceeract

D66-Kamerlid Paternotte noemt de versoepelingen die het kabinet doorvoert ’een balanceeract op een dun draadje’. Toch wijst hij juist op de voordelen: studenten die eindelijk weer echt les kunnen krijgen, winkeliers die de deuren weer kunnen openen en de avondklok die ’uitgaat’. „En hopelijk nooit meer terugkomt.”

India

Paternotte wil een verbod op passagiersvluchten vanuit India, waar een gevaarlijke mutant van het virus om zich heen grijpt. Vanaf januari geldt er een verbod op passagiersvluchten vanuit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Het kabinet heeft op 26 maart aan het RIVM gevraagd of een vliegverbod nodig was. Dat vond het rijksinstituut toen niet nodig, en nog steeds niet. Het aantal vastgestelde besmettingen in het Aziatische land is sindsdien echter vervijfvoudigd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo