Nieuws/Buitenland

Drie doden bij treinongeval Luik

1 / 2

BRUSSEL - UPDATE 9:00 - Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen door een treinongeval in de Belgische provincie Luik. Ook raakten zo’n veertig mensen gewond bij de botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein, zei burgemeester Francis Dejon van Saint-Georges-Sur-Meuse.

1 / 2

De slachtoffers zijn de machinist en twee passagiers.

De passagierstrein vervoerde volgens de burgemeester zo’n veertig personen. 27 slachtoffers konden ter plekke worden behandeld. Nog eens negen mensen moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis, lieten de autoriteiten maandagochtend vroeg weten op een persconferentie.

Een aantal gewonden is in kritieke toestand afgevoerd. Het dodental kan dus nog oplopen, waarschuwde de burgemeester. Reizigers die niet ernstig gewond raakten, zijn volgens Belgische media met pendelbussen overgebracht naar een nabijgelegen abdij.

Het ongeluk gebeurde gisteravond om elf uur, de oorzaak is nog altijd onbekend. De reizigerstrein was op weg van Moeskroen naar Liers, bij Luik. Om even na elven botste de trein met hoge snelheid op een goederentrein die stilstond op hetzelfde spoor. Twee van de zes rijtuigen zijn gekanteld en ontspoord. De materiële schade is groot. Het eerste rijtuig is volledig vernield.

Blikseminslag

Volgens spoorbeheerder Infrabel ontspoorden twee rijtuigen nadat de passagierstrein van achter was ingereden op de goederentrein. Uit onderzoek moet blijken hoe dat kon gebeuren. Op de lijn waren eerder op de dag problemen door een blikseminslag, zei een woordvoerder van de spoorbeheerder.

De beschuldigende vinger is al gewezen naar het stakende spoorwegpersoneel, maar volgens Infrabel is dat niet terecht. Als er seinhuizen onderbemand zijn doordat personeel niet komt opdagen, is de regel dat het treinverkeer op die lijn dan wordt stilgelegd.

De gewonden werden overgebracht naar ziekenhuizen in Hoei en Luik. Er zaten zo’n veertig passagiers op de trein, van wie er 27 min of meer ongedeerd bleven en ter plaatse konden worden verzorgd. Ze werden opgevangen door de psychosociale diensten en naar de nabijgelegen abdij van Flône gebracht, waar ze opgehaald konden worden door hun familie.

Er zaten heel wat jongeren op de trein, zegt Jean-Michel Javaux, de burgemeester van het naburige Amay, waar een crisiscentrum is opgericht. Het gaat om studenten die op weg waren naar hun kamer in Luik.

De hulpdiensten kwamen gisteravond massaal ter plaatse en kregen extra steun van de brandweer en de politie van Luik. De goederentrein vervoerde producten die afkomstig waren uit een steengroeve, meldt burgemeester van Saint-Georges-sur-Meuse Francis Dejon. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Er is een grote veiligheidszone ingesteld rond de plaats van het ongeval. Die is dan ook moeilijk te bereiken voor journalisten.

’Grote schok’

Een student die in de trein onderweg was naar Luik doet zijn verhaal: „We voelden een grote schok. De bagage vloog in het rond. De conducteur kwam vrijwel meteen vragen hoe het met iedereen ging. Hij heeft de hulpdiensten gewaarschuwd en probeerde om de mensen die vastzaten in het eerste rijtuig, te bevrijden en gerust te stellen.”

„Toen we buitenkwamen zagen we pas de omvang van het ongeval. Even later zijn dan de hulpdiensten en de politie toegekomen. Vervolgens zijn we naar het crisiscentrum gebracht, waar er dokters waren.”

De student beseft dat hij geluk heeft gehad, hij zat in de achterste wagon. „De eerste twee wagons waren helemaal verscheurd, de derde was aan het omvallen. Ik voel me moe. Ik ben onder de indruk, maar het gaat wel.”

Onderzoek

De Belgische justitie heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar het treinongeval van zondagavond in Wallonië. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Luik. Het OM gaat niet uit van opzet.