Nieuws/Binnenland
406645
Binnenland

’Hoe kon dit gebeuren?’

URK - Gasnetbeheerder Liander was niet op de hoogte dat vrijdag aan de Grote Fok op Urk een grote hoeveelheid gas ontsnapte, toen een aannemer de gasleiding had geraakt. „Anders hadden we meteen de brandweer en hulpdiensten ingeschakeld”, zegt woordvoerster Jasmijn Dielesen.

Vrijdag ontplofte een complete rij huizen in het vissersdorp. Als door een wonder overleefde iedereen de gasexplosie en vielen er slechts lichtgewonden. Wel moeten zes huizen gesloopt worden, omdat ze onherstelbaar beschadigd zijn. Inwoners van Urk vragen zich sinds de klap af hoe dit zo verschrikkelijk mis kon gaan.

Tussen het moment van de melding dat er een leiding was geraakt bij graafwerkzaamheden en de ontploffing zelf, was er tijd genoeg om iedereen te evacueren. De melding werd gedaan door de aannemer, nadat verschillende bewoners een gaslucht roken.

Flinke lek

Probleem was echter dat de monteur van Liander die de melding ontving, volgens die netbeheerder niet doorgespeeld kreeg dat er daadwerkelijk een flinke lek was. „In dat geval was ons protocol in werking getreden en hadden we direct de brandweer gebeld. Wij weten als geen ander hoe gevaarlijk gas kan zijn. Dat is nu niet gebeurd, omdat we niet uitgingen van een vrije gasuitstroom. We gaan af op de berichtgeving van de melder”, legt Dielesen uit.

Een medewerker van Liander spoedde zich wel naar Urk, maar het duurde even voordat hij er was. Toen hij aankwam mat hij een enorme hoeveelheid gas in het riool en sloeg hij alsnog groot alarm, maar toen was het al te laat. Seconden later explodeerde het eerste huis.

Geruchten

Er gaan geruchten dat het aannemersbedrijf het lek provisorisch gedicht had, maar niemand kan dat bevestigen of ontkennen. De aannemer, die in opdracht van de gemeente Urk werkt, was gisteren onbereikbaar. Waarom het in de melding niet meteen ging over een flinke gaslekkage, wordt door Liander onderzocht. „Ik wil niet speculeren en eerst het onderzoek afwachten.” Dat kan enkele weken in beslag nemen.

Ook de politie en Veiligheidsregio Flevoland zijn kort na de klap een onderzoek begonnen. Volgens een zegsvrouw van de Veiligheidsregio bestaan er protocollen voor aannemers, mochten die onverhoeds een gasleiding raken. Of die nu zijn nageleefd, moet uitgezocht worden. Bewoners van Urk zijn kritisch. Nico Lambregtse: „Bij zulke graafwerkzaamheden hoort er sowieso niemand thuis te zijn. Veel te gevaarlijk.”