Nieuws/Buitenland
406668197
Buitenland

Polls: Trump en Biden nek-aan-nek in cruciale staten

Trump en Biden debateren dinsdag met elkaar.

Trump en Biden debateren dinsdag met elkaar.

NEW YORK - De Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen veel spannender worden dan landelijke peilingen doen vermoeden. Uit peilingen van Reuters/Ipsos in belangrijke ’swing states’ komt naar voren dat president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden elkaar daar dicht op de hielen zitten. Terwijl Biden zich vooral ophoudt in zijn ’bunker’, verschijnt Trump bij de ene na de andere rally.

Trump en Biden debateren dinsdag met elkaar.

Trump en Biden debateren dinsdag met elkaar.

Beluister onderaan dit artikel de Trump vs Biden podcast van De Telegraaf.

Biden, de 77-jarige voormalige vicepresident onder Barack Obama, gaat landelijk wel ruim aan kop. Hij heeft volgens een recente peiling een voorsprong van 8 procent. Dat betekent echter niet dat hij verzekerd is van de overwinning. De 74-jarige Trump kreeg in 2016 landelijk zo’n 2,9 miljoen stemmen minder dan zijn tegenstander Hillary Clinton, maar won nog steeds de presidentsverkiezing door doorslaggevende staten binnen te halen.

Dat scenario zou zich ook dit jaar kunnen voordoen. Dat komt doordat kiezers de president niet rechtstreeks kiezen. Per staat zijn kiesmannen te verdelen en het kiescollege van de in totaal 538 kiesmannen kiest uiteindelijk de president. Wie de meeste stemmen krijgt in een staat, krijgt doorgaans ook alle kiesmannen die daar te verdelen zijn.

Trumpsupporters in de doorslaggevende staat Florida.

Trumpsupporters in de doorslaggevende staat Florida.

’Shy Vote’

Uit de recente peilingen blijkt dat Trump en Biden gelijk opgaan in Florida en North Carolina. Biden staat 1 procentpunt voor in Arizona, 3 procentpunten in Pennsylvania en 5 punten in Wisconsin en Michigan. Die cijfers liggen in veel gevallen binnen de foutmarges. Dat betekent dat geen van de kandidaten duidelijk op voorsprong staat. Experts wijzen ook op de ’Shy Vote’ - Amerikanen die niet voor hun stem op Trump zouden uitkomen, of simpelweg niet te peilen zijn.

Aanvankelijk leek Trump mede door een sterke economie en lage werkloosheid af te stevenen op een nieuwe verkiezingswinst. Het coronavirus gooide begin dit jaar roet in het eten en deed de winstkansen van de Democratische kandidaat Biden flink stijgen. De afgelopen weken kruipt Trump volgens de polls weer dichter tegen zijn tegenstander aan. Dinsdag staat het eerste presidentiële debat tussen de twee op de planning.

Is de Amerikaanse president in staat om het tij te keren voor november? Kan Joe Biden wel over de economie meepraten en wie van de twee kan zorgen voor herstel? Dat en meer in een nieuwe podcast over de Amerikaanse verkiezingen, met Herman Stam:

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop