Nieuws
406683
Nieuws

'Ongecontroleerde muiterij Air France'

De directie van Air France KLM heeft de controle verloren over de luchtvaartmaatschappij. Dat stelt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) naar aanleiding van twee aangekondigde stakingen bij de piloten en cabinepersoneel bij Air France, de zustermaatschappij van KLM.

“Er moeten afspraken worden gemaakt met de vakbonden. Ik zie weinig beweging vanuit het management. Nu is het alsof er ongecontroleerde muiterij is uitgebroken”, zegt president Steven Verhagen van de VNV tegen De Telegraaf. Afgelopen donderdag reageerde directeur Frederic Gagey van Air France tamelijk gelaten op het voornemen van de Franse piloten om het werk tijdens het EK Voetbal neer te leggen. Dat begint aanstaande vrijdag.

Verhagen tast in het duister over hoe het verder moet. “Het lijkt wel alsof ze bij Air France KLM denken dat er helemaal niets meer aan te doen is. Het wordt tijd dat de nieuwe bestuursvoorzitter aantreedt en ingrijpt. Dit kan niet zo doorgaan.”

Air France KLM dreigt een stuurloos schip te worden. De nieuwe bestuursvoorzitter Jean-Marc Janaillac treedt pas op 1 augustus aan. De huidige topman Alexandre de Juniac is op weg naar de uitgang en ligt slecht bij de bonden. Het Franse cabinepersoneel wil de wisseling van de wacht aan de top markeren met een staking. Daarmee krijgt Juniac een passend afscheidscadeau en weet Janaillac meteen waar hij aan toe is. Anderhalf jaar geleden kosttte een twee weken durende pilotenstaking Air France KLM een half miljard euro.

Vorig jaar wist de Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij een mager winstje van €118 miljoen te boeken. Door de stakingen kan het winstperspectief van dit jaar verdampen.