Nieuws/Binnenland
406694
Binnenland

Warmterecord in juninacht

DE BILT - Het KNMI heeft in de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 juni een warmterecord genoteerd. Het kwik daalde in De Bilt tot 17,1 graden. Nooit eerder bleef de temperatuur in de nacht van 5 juni zo hoog. Het oude record stamt uit 1950, toen het in het Groningse Eelde 17,0 graden werd.

Om het record te erkennen moet het vanavond ook boven de 17,1 graden blijven. Dat wordt nog spannend, want Weerplaza verwacht een temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius.

De temperatuur stijgt ook tot grote hoogten. Zaterdag werd het in Deelen het warmst met 28,2 graden. Ook zondag zal de temperatuur boven de 28 graden uitkomen. De drukkende warmte zorgt er wel voor dat er onweersbuien kunnen ontstaan; op zondag alleen in Limburg. Maandag breidt dat gebied uit en kunnen ook het oosten en zuiden van het land stevige onweersbuien met de bijbehorende plensbuien verwachten. Lokaal kunnen die buien voor wateroverlast zorgen.

Ook dinsdag wordt het nog warm, met temperaturen boven de 25 graden, maar ook dan behoren zware buien met onweer, hagel en lokaal wateroverlast tot de mogelijkheden. Vanaf woensdag wordt het minder onstuimig. De temperatuur blijft hoog, tussen de 20 en 24 graden. Wel is er meer ruimte voor de zon en neemt de kans op buien flink af.