Nieuws
406871
Nieuws

Bezichtiging? Kijkgeld meenemen

AMSTERDAM - De huizenmarkt raakt in populaire delen van Nederland zodanig oververhit, dat zelfs bezichtigingen alleen toegankelijk zijn voor mensen die kunnen aantonen dat ze zich de woning in kwestie ook echt kunnen veroorloven.

"Makelaars vragen geïnteresseerden om een eerste hypotheekberekening voor ze een bezichtiging regelen", schetst hypotheekmanager van ABN Amro Michiel Meijer de gevolgen van de run op koopwoningen in niet alleen Amsterdam en Utrecht, maar ook andere plaatsen.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is niet bekend met situaties waarbij koopkandidaten zonder hypotheekgarantie hun droomhuis niet kunnen bezichtigen. „Vooraf een hypotheek regelen lijkt mij een beetje de omgekeerde wereld”, reageert een woordvoerder. „Voor de woningcrisis was het overigens wel zo dat het heel verstandig was om eerst te onderzoeken welke hypotheek je kunt krijgen voor je huizen gaat bezichten. Anders kijk je straks naar iets dat totaal niet haalbaar is.”

Excessen

Makelaars uit het op de woningmarkt drukke Noord-Holland stellen dat er buiten Amsterdam nog geen excessen te zien zijn. „Maar een afspraak inplannen is regelmatig lastig, zeker bij meerdere agenda’s”, weet makelaar/taxateur Robert de Joode van makelaarskantoor Kuijs Reinder Kakes uit Zaandam. „Veel makelaars kiezen er daarom vaak voor om een open huis te organiseren, om iedereen de gelegenheid te geven om te kijken.”

Lees meer: Huis kopen bijna net zo gewoon als rondje supermarkt