Nieuws/Binnenland
406889
Binnenland

Compleet woonblok zwaar beschadigd door ontploffing en brand

Gewonden door gasexplosie Urk

URK - Twee gasexplosies en een brand hebben vrijdagavond in Urk een rij huizen deels verwoest en deels zwaar beschadigd. Minstens zes mensen raakten gewond, van wie één werd opgenomen in het ziekenhuis in Lelystad. Volgens de gemeente Urk worden geen mensen vermist, meldde website Het Urkerland.

Tijdens graafwerkzaamheden aan de riolering aan de Grote Fok in Urk werd een gasleiding beschadigd en stroomde er gas in het riool, liet gasnetwerkbeheerder Liander weten. Een monteur kon het lek niet op tijd dichten, waarna even na 18.00 uur een explosie ontstond. De tweede ontploffing deed zich voor toen de brandweer gearriveerd was. Bewoners van het blok waren toen al naar buiten gevlucht.

De brandweer kon pas dichter bij de brand komen nadat het gas was afgesloten. Een pas twee dagen geleden operationeel geworden Specialistisch Technisch Hulpteam (STH) uit Drachten kwam naar Urk om hulp te bieden. Zij doen nader onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van slachtoffers in de verwoeste woningen.

Bewoners van omliggende huizen in een gebied van 200 meter werden geëvacueerd. Ze kregen later in de avond te horen dat ze terug naar huis mochten, met uitzondering van de bewoners van de rij huizen in de straat direct achter de getroffen woningen. Indien nodig zorgt de gemeente voor slaapplaatsen. Grote brand na gasexplosie op #Urk pic.twitter.com/XRE6LXL9LVâ Tjerk Langman (@TjerkLangman) June 3, 2016