Nieuws/Buitenland
406904
Buitenland

Klacht president Venezuela tegen oppositie

CARACAS - De president van Venezuela heeft vrijdag bij het hooggerechtshof een officiële klacht ingediend tegen diverse oppositieleiders uit het parlement. Nicolas Maduro vindt dat de oppositieleiders de grondwet hebben geschonden door hem te ondermijnen in internationale kwesties.

Dat de oppositie contacten onderhoudt met diverse internationale organisaties is Maduro een doorn in het oog. De tegenstanders van de president dienden onder meer een hulpverzoek in bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Venezuela behoort net als alle andere landen in Noord- en Zuid-Amerika tot de OAS, maar de regering beschouwt de organisatie als een marionet van de Verenigde Staten.

,,Het is onacceptabel dat instanties zoals de AOS deze mannen ontvangen, terwijl ze weten dat het indruist tegen de grondwet, die voorschrijft dat internationale betrekkingen het exclusieve beleidsterrein van de president zijn'', zei een van Maduro's juridische adviseurs tegen de staatstelevisie.

Simon Calzadilla van de oppositie had vrijdag geen goed woord over voor de klacht van de president. Calzadilla zei dat het hooggerechtshof helemaal geen stappen kan ondernemen tegen een parlementariër, tenzij de volksvertegenwoordiging daar eerst mee instemt. Dat lijkt gezien de ruime meerderheid van de oppositie in het parlement onwaarschijnlijk.

Sinds de oppositie de parlementsverkiezingen vorig jaar overtuigend won ligt ze constant in de clinch met de president. Onlangs zinspeelde Maduro er zelfs op dat het parlement wellicht geheel zal verdwijnen, omdat het niet de wil van het volk vertegenwoordigt.