Nieuws/Binnenland
406905
Binnenland

Jeugdgevangenis en -tbs voor wurgen meisje

ALMELO -  De 21-jarige Thijs van Z. uit Enschede is gisteren door de Almelose rechtbank veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en tbs voor het wurgen van zijn minnares Sandra van Duijl (18). Bovendien moet hij een schadevergoeding van 8.500 euro betalen aan de nabestaanden.

Nadat Van Z. september vorig jaar de jonge vrouw in de buurt van recreatieplas Het Rutbeek had omgebracht, maakte hij in een opwelling met zijn mobieltje een foto van haar. Weliswaar gooide hij die meteen weer weg, maar nadat rechercheurs zijn telefoon naplozen, zagen ze kans de gewiste foto weer boven te halen.

Van Z. had verkering met een ander meisje, maar onderhield een geheime seksrelatie met Sandra. Daarbij hadden ze meermalen ruzie gehad omdat hij eiste dat ze zijn foto’s en andere gegevens op haar mobieltje zou wissen. Dat weigerde ze telkens. Nadat ze die fatale dag eerst bij Sandra thuis seks hadden gehad, gingen ze naar Het Rutbeek om het daar nog eens over te doen. Na de vrijpartij kregen ze echter opnieuw ruzie over de gegevens op Sandra’s telefoon. Daarbij sloegen bij Van Z. de stoppen door, waarop hij haar wurgde. Hij legde haar recht en maakte de foto. Haar lichaam werd later gevonden door iemand die in de bossen aan het werk was en een sanitaire stop maakte.

Hoewel Van Z. meerderjarig is, werd toch het jeugdrecht toegepast. Dit omdat hij volgens gedragsdeskundigen functioneert op het niveau van een 14- tot 17-jarige en verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht. Tijdens een pro-formazitting had Van Z. eerder al snikkend spijt betuigd tegenover de ouders van Sandra.

De uitspraak was conform de eis.