Nieuws/Buitenland
406922
Buitenland

Grote reddingsactie omgeslagen vluchtelingenboot

Weer boot met migranten omgeslagen

ATHENE - De zoektocht voor Kreta naar opvarenden van een boot die vrijdag omsloeg gaat door. De Griekse kustwacht heeft tot dusver 340 mensen uit zee gered. Concrete informatie over het aantal vermisten is er niet, maar staatszender ERT zei - zonder bronvermelding - dat er vijf- tot zevenhonderd mensen aan boord waren. Tot nog toe zijn negen lijken geborgen.

De boot was waarschijnlijk op weg van Egypte naar Italië. Sinds de Balkanroute voor migranten die naar West-Europa willen vrijwel is afgesloten, worden weer veel pogingen gedaan via Noord-Afrika naar Italië te varen.

Veel boten vergaan op deze route en daarbij zijn tal van vluchtelingen verdronken. In de afgelopen vijf dagen strandden op Kreta 180 overlevenden van vergane boten met vluchtelingen. ,,Volgens verklaringen van mensen die zijn gered vertrokken ze vanaf de Afrikaanse kust'”, zei een woordvoerder van de Griekse kustwacht.

Honderd lijken

De Libische autoriteiten hebben vrijdag melding gemaakt van meer dan honderd lijken op de stranden rond de stad Zuwarah, 125 kilometer ten westen van Tripoli. Het zou gaan om mensen die een vergeefse poging hebben gedaan de oversteek naar Italië te maken. Het Rode Kruis maakte donderdagavond al melding van ten minste 85 doden op deze plek.