Nieuws
406933
Nieuws

Veel zwemmers verwacht door warme weer

Waarschuwing voor sterke stroming

DOETINCHEM - Watersporters die zich komend weekeinde willen vermaken op of in rivieren moeten rekening houden met sterke stroming in het water. Door de hoge waterstand in Duitsland is de stroming in de IJssel, de Oude IJssel en de Berkel veel sterker dan normaal, zo waarschuwt waterschap Rijn en IJssel vrijdagmiddag.

Vooral de Oude IJssel en de Berkel zijn populair bij toeristen. Nu het warm lijkt te worden in het weekeinde, zullen er mogelijk ook zwemmers zijn. De stroming kan lichte bootjes zoals kano’s makkelijk meesleuren. Zwemmers kunnen onder water verdwijnen. Doordat de uiterwaarden vol water staan, zijn de rivieroevers moeilijk te zien, aldus het schap. De Oude IJssel is sinds donderdagavond al gestremd voor de binnenvaart.

Om de hoogwatergolf die uit Duitsland komt snel af te voeren, zijn alle stuwen in de Neder-Rijn geopend. Alle voet- en fietsveren over Rijn en Waal en enkele voetveren over de Maas zijn in het weekeinde gestremd. Deze veren worden veel gebruikt in toeristische fiets- en motorroutes.