Nieuws/Binnenland
406962
Binnenland

Na zomer eerste resultaten onderzoek MH17

ROTTERDAM - Na de zomer worden de eerste resultaten gepresenteerd van het strafrechtelijk onderzoek naar rampvlucht MH17. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het dan om het wapen waarmee het passagiersvliegtuig in Oekraïne is neergeschoten en de exacte locatie vanwaar het wapen is afgevuurd.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

Het onderzoek naar het wapen en de locatie waar het is gebruikt, is volgens het OM in een vergevorderd stadium. Toch kosten enkele zaken meer tijd dan verwacht. Zo moet het onderzoeksteam onder meer nog informatie uit Rusland krijgen over BUK-installaties, het wapen waarmee MH17 zou zijn neergeschoten.

In februari schreef hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke aan de nabestaanden dat de opsporing, arrestatie en berechting van de 'daders' van het neerschieten van vlucht MH17 nog lang kan duren. Hij coördineert het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. Het onderzoeksteam heeft wel een ,,grote groep personen in beeld die op een of andere wijze betrokken lijken te zijn geweest bij het neerschieten van de MH17'', liet hij weten.

Het is een onderzoek van ,,de lange adem'' schreef Westerbeke. ,,Ik begrijp dat het tijdsverloop u zwaar moet vallen, maar ik wil geen verkeerde verwachtingen wekken.'' Het is volgens hem een lange weg naar de berechting, maar de hoofdofficier benadrukte dat het onderzoeksteam het geduld en de volharding heeft ,,om de zaak tot een goed einde te brengen''.