Nieuws/Buitenland
406964
Buitenland

Watersnood eist levens in West-Europa

Overstromingen in Parijs.

Overstromingen in Parijs.

BERLIJN - Het noodweer van de afgelopen dagen blijft West-Europa in zijn greep houden. In Frankrijk, Duitsland en België heeft het wassende water levens geëist. De meeste slachtoffers vielen in Duitsland. Tot dusver zijn daar elf lichamen geborgen. Naar een vermist echtpaar in Simbach am Inn wordt nog gezocht. De kelder van de woning van het bejaarde stel is ondergelopen. De man en vrouw worden sinds donderdag vermist.

Overstromingen in Parijs.

Overstromingen in Parijs.

In België werd vrijdagochtend het lichaam van een gepensioneerde militair gevonden. De man werd sinds donderdagavond vermist. Volgens Belgische media is de amateur-imker waarschijnlijk verrast door een overstroming toen hij zijn bijenkorven probeerde te redden.

In Frankrijk viel één slachtoffer te betreuren. Een bejaarde man viel donderdag van zijn paard en werd meegesleurd door het wassende water.

Het water bedreigt in Frankrijk niet alleen mensen, maar ook kostbare kunstwerken. Stukken van het Louvre, die normaal ondergronds staan opgeslagen, zijn vrijdag naar een hogere verdieping gebracht. Het museum zelf bleef gesloten. Het kunsthistorische museum Musée d'Orsay blijft vanwege de hoge waterstand in de Seine zeker tot dinsdag gesloten. Voor de Franse president François Hollande is een alternatief onderkomen geregeld, mocht de Seine buiten haar oevers treden en het water het Elyséepaleis bereiken.

Ook het verkeer in West-Europa heeft veel last van de enorme regenval. Weg- en spoorverbindingen zijn afgesloten. In Nederland gold donderdag voor Brabant en Limburg code oranje. De A74 bij Venlo moest donderdag worden afgesloten nadat een talud was weggespoeld. Voor vrijdag geldt voor de meeste delen van Nederland nog code geel.