Nieuws/Opmerkelijk
406970
Opmerkelijk

Italiaan spreekt Frans na hersenbeschadiging

EDINBURGH - Een Italiaanse man spreekt sinds hij een hersenbeschadiging opliep alleen nog maar Frans ’zoals in films’. De 50-jarige toonde nooit interesse voor de Franse cultuur, maar doet zich sinds zijn ongeluk te goed aan Franse films, boeken en gerechten.

De opmerkelijke zaak wordt beschreven in een onderzoek van de universiteit van Edinburgh, meldt de Independent. Daaruit blijkt dat de anonieme Italiaan, die in het onderzoek JC wordt genoemd, wel Frans had geleerd op school, maar dat hij het al tientallen jaren niet had gesproken. Ook had hij rond zijn twintigste een relatie met een Française.

„Zijn Frans zit vol met fouten, maar hij spreekt heel snel en met overdreven intonatie, zoals in films de typische Fransman vaak wordt neergezet,” schrijven de onderzoekers.

Hij staat erop om Frans te spreken, maar gek genoeg schrijft hij nog in het Italiaans. „Hij gebruikt Frans om te communiceren met wie maar wil luisteren. Met zijn verbaasde Italiaanse familie, met onderzoekers, zelfs toen hij voor een officiële commissie moest verschijnen waar over zijn pensioen werd beslist.”

„Hij zegt dat hij alleen nog maar Frans kan spreken en hij gelooft dat hij in het Frans denkt,” aldus de onderzoekers. „Hij vindt het ook niet erg als mensen hem niet begrijpen als hij Frans spreekt.”

JC vertoont nog meer vreemd gedrag. Zo heeft hij grootheidswaanzin, slaapproblemen en gevoelens van ongegronde euforie, die hij „joie de vivre” noemt. Als een gevolg hiervan opent hij elke ochtend na het wakker worden zijn slaapkamerraam en roept hij ’bonjour”!

Het ’buitenlandsaccentsyndroom’ waar JC aan lijdt, is uiterst zeldzaam. Wereldwijd zijn er zo’n zestig gevallen bekend.