Nieuws/Buitenland
407005
Buitenland

Hier overleefde Yamato zes dagen lang

Een soldaat toont de matras in de barak waar Yamato bijna een week na zijn verdwijning werd gevonden.

Een soldaat toont de matras in de barak waar Yamato bijna een week na zijn verdwijning werd gevonden.

SAPPORO - De hoop werd nooit opgegeven, maar de autoriteiten hielden zeker rekening met het ergste scenario. Zes dagen lang werd de 7-jarige Yamato vermist in een afgelegen, dicht bebost gebied waar bovendien beren leven. Gekleed in slechts een T-shirt en een spijkerbroek, in een gebied waar temperaturen ’s nachts dalen tot onder de negen graden, mag het een wonder heten dat de kleine na die tijd in goede gezondheid werd teruggevonden.

Een soldaat toont de matras in de barak waar Yamato bijna een week na zijn verdwijning werd gevonden.

Een soldaat toont de matras in de barak waar Yamato bijna een week na zijn verdwijning werd gevonden.

Het begon allemaal afgelopen zaterdag toen de ouders van de kleine Yamato genoeg kregen van hun klierende zoontje, die met stenen naar auto’s en mensen zou hebben gegooid, en hem bij wijze van straf uit hun auto zetten. Zijn vader reed door, het jongetje in het afgelegen gebied achterlatend. Minuten later, toen de ouders terugkwamen, was van Yamato geen spoor meer te bekennen.

Meteen werd een grootschalige zoekactie opgezet, maar dichte begroeiing in het gebied en hevige regenval bemoeilijkten het zoeken door de meer dan 180 reddingswerkers. Dagenlang werd geen spoor van het jochie gevonden.

Dat baarde grote zorgen, aangezien het jongetje geen jas of trui droeg en ook niets te eten of te drinken bij zich had. Bovendien komen in het gebied beren voor. Toen er na vier dagen nog steeds geen spoor van het jochie was gevonden, werd ook de hulp van het leger ingeroepen. Soldaten werd gevraagd om moeilijk te bereikbare plekken, zoals kloven en spleten, te doorzoeken.

De kleine Yamato had ondertussen heel veel geluk. In de wildernis was hij op een militaire basis gestuit die voor oefeningen werd gebruikt. Daar kon hij in een van de barakken schuilen. De basis, zo’n vijf kilometer van de plek waar Yamato voor het laatst werd gezien, werd op de maandag na zijn verdwijning al doorzocht, maar toen werd het jongetje er niet aangetroffen. Pas vijf dagen later vonden militairen hem. Het jongetje zou later aan de politie hebben verklaard dat hij al op de dag van zijn verdwijning in de barak was aangekomen, aldus Japanse media.

Bij de barak had Yamato de beschikking over stromend water uit een kraan, maar voedsel vinden was een probleem. „Er was niets te eten”, zei hij tegen zijn redders, die hem rijst en brood gaven.

Giftige planten

In het gebied zou het ook moeilijk zijn geweest om iets eetbaars te vinden, zegt David Niehoff van Kanto Tours, dat trips door het gebied organiseert, tegen de BBC. „De lente is net begonnen en dingen beginnen nu pas te groeien”, zegt hij. „Bovendien heb je goede kennis van de lokale flora nodig, want er zitten ook giftige planten bij. Over het algemeen is er weinig voedsel te vinden.”

Het gebouw waar Yamato werd gevonden, is een houten hut zonder verwarming. Het Japanse leger houdt er vergaderingen en tijdens oefeningen in het gebied wordt het gebruikt als slaapplaats voor soldaten. De barak heeft twee deuren waarvan er eentje, gelukkig voor Yamato, niet was afgesloten.

Volgens zijn artsen gaat het ondertussen goed met Yamato. Hij had enkele lichte verwondingen opgelopen en was enigszins onderkoeld.

De ouders van het jongetje kunnen niet op van geluk dat ze hun zoon weer terughebben. „Het eerste wat ik tegen hem zei was ’sorry’. Sorry dat we je zo’n verschrikkelijke ervaring hebben bezorgd”, zei vader Takayuki Tanooka tegen journalisten buiten het ziekenhuis. „Hij knikte en zei ’okee’, alsof hij het begreep.”

De 44-jarige vader bracht ook zijn excuses over aan de school van zijn zoon, de reddingswerkers en iedereen die de familie had bijgestaan tijdens de dagenlange zoektocht. „Ik ben overweldigd door emoties”, zei hij in tranen. „Echt, heel erg bedankt.”

Tanooka gaf toe dat hij te ver was gegaan door zijn zoon uit de auto te zetten. „Ons gedrag als ouders ging te ver, en dat is iets waar ik extreem veel spijt van heb. Ik dacht dat ik het voor zijn eigen bestwil deed, maar nu realiseer ik me dat ik te ver ging.”

„Van nu af aan zullen we alleen maar meer van onze zoon houden”, besloot de emotionele vader.